Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Har samlet inn over 130.000 kroner til heltene

Folk vil at heltene etter moské-saken skal få gjort en pilgrimsreise til Mekka. Til nå er det samlet inn 130.000 kroner.

To menn stanset Philip Manshaus som angrep moskeen i Bærum. Det skjedde i Al-Noor Islamic Centre lørdag. 21-åringen er siktet for drap og terror. Nå har 660 givere gitt over 134.000 kroner til dem som stanset ham.

Innsamlingen skjer på spleis. Målet med innsamlingen er å sende de to på pilgrimsreise til Mekka. Det gjelder Mohamed Rafiq og Mohamed Iqbal. Pengene skal også gå til reise til en tredje person som løp for å hente hjelp.

«Vi lyser fred over minnet til terroristens dødsoffer Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Vi ønsker også å vise solidaritet med onklene. De avverget at det ble flere ofre. De fortjener kun det aller beste», skriver Elisabeth Norheim. Hun startet innsamlingen.

Mohamed Rafiq er 65 år gammel. Han er hyllet som en helt etter hendelsen. Også av Siv Jensen, som leder Fremskrittspartiet.

– Mohamed Rafiq er en ekte helt. Han stanset et terrorangrep som kunne fått fstore følger. Du skal vite at Norge er takknemlig for den heltemodige innsatsen din, sa Jensen. Hun holdt et foredrag for Frp tirsdag.

Det var kanalen TV 2 som først fortalte om innsamlingen. Rafiqs sønn sa at at faren er pensjonert fra forsvaret i Pakistan. Han sto like ved da  Manshaus kom inn.

– Det oppsto et basketak. Far klarte å legge ham i bakken. Han sier at han plutselig fikk masse krefter og styrke. Egentlig hadde han fastet denne dagen, så kroppen hadde ikke mye energi. Han holdt på alene før de andre kom og hjalp til, sier han.

Rafiq fikk hjelp av Iqbal. Han slo gjerningsmannen.

Imam Syed Mohammad Ashraf i moskeen takker for støtten på vegne av mennene. Han ba om at den tredje som hjalp i moskeen kunne bli en det av dette. Hans innsats og mot var også viktig.

Ifølge Aftenposten var det kun tre personer i moskeen da siktede kom. Ti minutter før var det 15 personer der.

I islam er pilegrimsreise til Mekka noe av det største du kan gjøre.

Avisa Aftenposten skriver at terrorsiktede Manshaus ble hyllet på nett mens angrepet skjedde. Flere av dem som hyllet han, var norske. 21-åringen er siktet for å ha drept søsteren sin og for forsøk på terror.