Norge
Bilde 1 av 2

Heltene ble hedret ett år etter

For ett år siden stoppet de Philip Manshaus' forsøk på terror. Muhammad Rafiq og Mohammad Iqbal ble hyllet da dagen ett år etter ble markert mandag.

Rafiq og Iqbal fikk hver sin medalje for edel dåd. Det var næringsminister Iselin Nybø som ga dem medaljen fra kongen. Det skjedde under en seremoni i Bærum rådhus mandag.

– Da det gjaldt som mest, stoppet de det som kunne blitt et mye verre angrep mot moskeen. De hindret at liv gikk tapt, sier Nybø.

– Det er svært sjelden denne medaljen blir delt ut. Det viser hvor stor og viktig innsatsen til Rafiq og Iqbal er, sier hun.

Les også: To nye terror-trusler mot moské det siste året

Muhammad Rafiq får medaljen i gull. Han får den for å ha gjort en uvanlig stor innsats for å redde liv. Mohammad Iqbal får medaljen i sølv. Han får den for den viktige jobben med å få kontroll på Manshaus.

Valgerd Svarstad Haugland er fylkesmann i Oslo og Viken. Hun ga de to diplomene som følger med. Hun sa også at dette er et tegn på heder og ære som svært få blir tildelt. Det blir bare gitt når mottakeren har satt seg selv i fare for å redde andre.

Les også: Har samlet inn over 130.000 kroner til heltene

– Jeg tenker ikke på meg selv som en helt, sa Muhammad Rafiq i takketalen. Den ble framført av sønnen Umer. Han sa han ville dele æren i medaljen med alle i Norge, Pakistan og i verden «som elsker å leve i fred».

– Jeg er takknemlig og glad for medaljen. Jeg respekterer det norske folk kanskje tusen ganger mer etter hendelsen, sier Rafiq med til nyhetsbyrået NTB. Sønnen gjorde jobben som tolk. Rafiq sa i talen at folk måtte huske 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Hun ble drept før angrepet på moskeen. Rafiq ville sende kondolanser til hennes familie.

Les også: Tror ikke angrepet kunne vært hindret

Iqbal sier han er glad og stolt for all hederen. Han takker Allah for hjelpen.

– Det er Guds vilje at han ga meg krefter så jeg klarte å overmann terroristen. Det gjorde at jeg klarte å redde både meg selv og andre, sier 77 år gamle Iqbal. Han får hjelp av sønnen Mohammad Riaz til å oversette fra urdu.

Lisbet Hammer Krog er ordfører i Bærum. Hun sier at angrepet rammet hele Bærum-samfunnet 10. august i fjor. Men hun sa også at samfunnet svarte med å stå sammen.

– Det dere gjorde krevde fysisk og psykisk styrke, men også mot. Dere forsvarte moskeen. Men dere beskyttet også noe større, sa hun da hun ønsket velkommen til seremonien.

– Kraften til å gjøre noe som de de to viste bør stå som symbol. De sto opp mot hat, urettferdighet og intoleranse, sa hun.

Manshaus hadde skutt og drept stesøsteren sin Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Så dro han til moskeen Al-Noor i Bærum. Han har selv sagt at målet var å drepe så mange muslimer som mulig.

Les også: Philip Manshaus anker ikke dommen

Ifølge tiltalen ble Manshaus overmannet av Rafiq før han rakk å skade noen. Han avfyrte to skudd med hagla uten å treffe noen. Det skjedde i kampen før de fikk kontroll på ham.

– Jeg holdt ham hele tiden. Han glapp nesten unna tre ganger. Da tenkte jeg at hvis han glapp unna én gang, var jeg død, fortalte 66 år gamle Rafiq da han vitnet i rettssaken mot Manshaus i mai. Han holdt Manshaus nede inntil politiet kom. 77 år gamle Mohammad Javed Iqbal dunket kolben på geværet i hodet til Manshaus.

Les også: Muslimer var i større fare uten å vite om det

Manshaus ble dømt til 21 års forvaring for drap på stesøsteren og angrepet på moskeen. Han må sone i minst 14 år. Ifølge dommen ønsket Manshaus å gjøre samfunnet ustabilt. Han håpet å starte en rasekrig. Mandag kveld var det også en markering i moskeen Al-Noor-moskeen. Det er for å minnes at det er ett år siden angrepet.

Moskeen har også ett ønske om å lage en utstilling og et senter som skal vise hva høyre-ekstremisme kan føre til. De har bedt regjeringen om støtte til dette.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå