Norge

Her er den nye tusenlappen

Den nye 1.000-kroneseddelen kom torsdag. Dermed er hele den nye serien med sedler ute.

Kunstneren Edvard Munch er byttet ut med en bølge på åpent hav. På baksiden av den nye tusenlappen kan du se havet strekke seg ut i horisonten.

– Bølgen forteller oss om havet som en motkraft. Den får vi brynet oss på. Den forteller også om en drivkraft som bringer oss framover. Det forteller Norges Bank om motivet de har valgt.

Havet har vært med på å gjøre Norge til et rikt land. Det hjelper oss til å ha kontakt med verden rundt. Og det fører til at vi er optimistiske til framtida. Det er årsakene til at de valgte havet som motiv.

– Havet gir oss utfordringer og gode opplevelser. Og en horisont å rette blikket mot. Mot det uendelige, og mot det ukjente, forteller Norges Bank poetisk.

Øverst til høyre på seddelen er det en lundefugl. Hodet av lundefuglen og tallet på seddelen er brukt som vannmerke. Slik er det på alle de ulike sedlene.

Den nye serien med sedler er nå ferdig. I 2017 fikk vi ny 100- og 200-kroneseddel. Året etter kom ny 50- og 500-kroneseddel. Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland ble byttet ut med torsk og vikingskip. Seilskuter, fyrtårn og bølger er motivene på resten av sedlene.

Du kan fortsatt bruke den gamle tusenlappen. Den er gyldig i butikker i ett år til. Så kan du veksle den inn hos Norges Bank i 10 år.

Det har kommet ny teknologi som gjør det mulig å lade falske sedler. Det var årsaken til at Norges Bank laget nye sedler. Den nye serien har bedre sikkerhet enn den forrige. Den kom på slutten av 1990-tallet.

– Det er heldigvis lite vanlig å forfalske sedler i Norge. Men vi risikerer at forfalskning blir et problem. Det er dersom våre sedler blir dårligst i klassen, sier Norges Bank.

Noen spøker om at det bare er kriminelle og pensjonister som bruker tusenlappen. Selv offentlig etater har ment at den ikke lenger er nødvendig.

Vi kan få mindre av den ulovlige økonomien hvis vi fjerner seddelen. Det har skattedirektør Hans Christian Holte sagt.

For noen år siden sendte Finansdepartementet ut et forslag på høring. De foreslo å fjerne seddelen. Men Norges Bank mener det er nødvendig å ha tusenlappen.

Trenger vi fremdeles kontanter? skriver Norges Bank på sin nettside.

– Publikum spør fremdeles etter kontanter. Så lenge de gjør det, er det Norges Banks ansvar å produsere sedler og mynter. De skal være sikre og fungere bra, skriver banken.

Siste utgave

På forsiden nå