Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her kan det bli nye ordførere

Flere byer kan få nye ordførere etter valget. Blant dem er Oslo, Tromsø og Trondheim.

Mandag stemmes det i kommune-valget over hele landet. I noen byer er det ekstra spennende. Der er det ikke så sikkert på forhånd hvem som gjør det best. Det kan også være at noen partier må samarbeide med nye partier.

I Oslo har borgerlige partier hatt makten i 16 år. Det er blå partier som Høyre og Fremskrittspartiet (Frp). Nå kjemper Libe Rieber-Mohn i det røde Arbeiderpartiet (Ap) om seieren. Hun vil bli leder for byrådet. Noen menings-målinger har vist flertall til den røde siden. Andre viser flertall til den blå siden. Men de fleste målingene viser fortsatt borgerlig flertall, ifølge nettavisa aftenposten.no.

Men det er ikke sikkert at samarbeidet blir likt. Høyre kan måtte gå sammen med Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre. Ap kan kanskje ta over makten. Da må de samarbeide med Sosialistisk Venstreparti (SV), med støtte fra partiet Rødt. Men SV har gjort det dårlig på målinger.

LES MER HER: - SV blir valgets taper
LES MER HER: Nekter å slutte

I Trondheim er Aps Rita Ottervik ordfører. Hun samarbeider rødgrønt. Det er med partiene SV, Senterpartiet (Sp), Rødt og partiet De Grønne. Der er det jevnt i kampen mot de borgerlige partiene.

I Fredrikstad har Frp ordføreren. Men venstresiden kan få flest stemmer i dette valget.

LES MER HER: Rekordmange har stemt på forhånd

De rødgrønne partiene styrer i Tromsø. Men Høyre, Venstre og Frp samarbeider. De håper å vinne valget. Det har vært jevnt på menings-målingene, skriver aftenposten.no.

Også i byene Skien og Bodø kan Ap miste makten.

LES MER HER: Kvinner stemmer rødt, menn blått

I Bergen er det lite trolig at de borgerlige partiene mister makten. Der styrer Høyre, KrF og Frp. Men de må kanskje ha med seg Venstre i den neste perioden. Det forteller valgekspert Svein Tore Marthinsen til avisa Vårt Land.

I Kristiansand har Høyre og Ap styrt sammen de siste fire årene. Nå tror Marthinsen at Høyre, Frp og KrF får flertall sammen.

LES MER HER: Slik klarte de seg