Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Her viser Breivik nazi-hilsen i retten

Anders Behring Breivik fikk pressens oppmerksomhet. Så gjorde han en ny, høyreekstrem hilsen i rettssalen i Skien fengsel.

For fire år siden gjorde Anders Behring Breivik en lignende hilsen. Det skjedde under rettssaken mot ham. Da hadde han drept 77 mennesker. Først sprengte han en bombe i Oslo. Så drepte han ungdommer på Utøya i Buskerud.

Tirsdag gjorde han isteden en ny bevegelse med armen. Den ligner nazihilsenen som ble brukt av Adolf Hitler og nazistene under 2. verdenskrig, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det var tydelig at Breivik ønsket å vise seg for pressen i rettssalen. Det skjedde så fort vaktene hadde tatt av ham håndjernene. Men fengselsvaktene hindret ham i å nå nærme seg pressebenken.

Etter en kort diskusjon hevet den terrordømte 37-åringen høyre arm. Han rettet en vannrett hånd mot journalistene.

Breivik var glattbarbert i ansiktet og på hodet. Han satte seg ned mellom advokat Øystein Storrvik og medhjelperen.

Oslo tingrett skal vurdere om straffen mot ham bryter med menneske-rettighetene. Breivik er dømt til 21 års forvaring for massedrap. Mye av tiden sitter han alene. Han skal forklare seg for retten onsdag i tre timer.

Advokat Storrvik mener at soningen må ha et innhold. Breivik selv mener menneske-rettighetene er brutt i hele den tida han har vært fengslet.

– Dette er de absolutte grunnverdiene i menneske-rettighetene. Når vi ikke har dødsstraff, så har må det være et krav om å gi soningen et innhold. Det må ikke være et verre alternativ enn det en dødsstraff ville vært, sa Storrvik. Han snakket i rettssalen i Skien fengsel tirsdag formiddag.

Breivik har saksøkt staten. Storrvik sier at saken handler om hvilke standard som skal gjelde i fengsel.

Storrvik la til at han mener staten ikke har gitt mer enn den må. Men at den hele tiden gjør ting som er på grensa av det som er lov etter menneske-rettighetene.

– Vi mener det i noen tilfeller også er klare brudd, sa han.

 LES MER HER: Slik blir rettssaken

LES OGSÅ: Undersøkte Breivik sin celle

LES ENDA MER: Norge settes på prøve