Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ikke reis til utlandet

Ikke reis til utlandet, råder forsikrings-selskap. De mener at folk kan slite med å komme seg hjem igjen. Norske myndigheter sier ting endres svært raskt.

Tryg Forsikring fraråder alle reiser til utlandet. Årsaken er utviklingen av smitte med korona-viruset. Det skriver forsikrings-selskapet i en pressemelding som Klar Tale har fått.

Stadig flere land endrer sine råd og handlinger. Det kan skje raskt. Det kan få mye å si for dem som reiser.

– I verste fall kan man bli sittende fast ute i verden, sier Ole Irgens i Tryg Forsikring. Han er kommunikasjonssjef. Land kan stenge flyplasser. Noen land stenger havner. Dermed blir det utfordrende å komme seg hjem til Norge.

Land kan raskt bestemme seg for at folk ikke får komme dit. Endringer kan skje på kort varsel på grunn av korona-viruset. Det advarer Utenriks-departementet (UD), skriver nyhetsbyrået NTB.

UD ber folk om å lese om rådene for det landet de skal til.

Land kan sette folk i karantene. Grenser kan bli stengt. Fly kan bli stanset, skriver UD.

Det er også stor fare for smitte der det er mye folk.

Du kan bli smittet på reise i andre land enn der vi vet det er mye smitte. Forsikrings-selskapet vil betale for at du får behandling der, sier de. Du vil også få hjelp til å komme deg hjem.

Noen land plasserer folk i karantene. Det kan også gjelde turister på reise i et land. Da må du bli der du er. Det betaler forsikringsselskapet for.

– Du får dekket forlenget opphold og utsatt hjemreise, sier Irgens.

Reiser som avlyses i Norge som følge av karantene, dekkes også av forsikringen.

Men forsikringen gjelder ikke hvis du reiser dit du ikke skal. Norske myndigheter fraråder å reise til mange land. Årsaken er korona-viruset. Det gjelder Tirol i Østerrike, Italia, Sør-Korea og Kina. Det var reise-rådene til utenriks-departementet tirsdag.

Du vil ikke få dekket hjelp dersom du reiser til disse landene.

– Du må selv dekke alt hvis du blir syk, eller trenger legehjelp. Det samme gjelder ved tyveri eller leiebil, sier Irgens.

Mange flyselskaper har sluttet å fly til en del av disse områdene. Eller trafikken er i ferd med å stoppe helt opp. Flyselskapet SAS har stanset 3.000 flyginger. Norwegian har stanset 2.000. Onsdag varslet selskapet Widerøe at de stanser 1.500 flyginger.

– Vær hjemme til situasjonen blir mer stabil, sier Irgens.

I Norge er det også blitt strengere regler for arrangement. Hensikten er å hindre smitte.