Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ja. Jeg har gjort det

Makaveli Lindén sa at han er skyldig i drapet på Heikki Paltto. Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett.

For to år siden ble Heikki Paltto drept i leiligheten sin på Majorstuen i Oslo. Makaveli Lindén sa at han er skyldig i drapet. Det var da rettssaken mot ham startet mandag.

– Ja. Jeg har gjort det, sa Lindén. Det var da han fikk spørsmål om han er skyldig i etter tiltalten.

22 år gamle Lindén er svensk. Han har også tidligere innrømmet at han stakk 24 år gamle Paltto med kniv. Det skjedde om morgenen 15. oktober 2018. Drapet skjedde i en leilighet i Arbos gate i Oslo.

Lindén var psykotisk da han stakk Paltto med kniv. Han knivstakk offeret 45 ganger i hodet, halsen og overkroppen. Det gjorde at Paltto døde av forblødning og puste-svikt. Det står i tiltalen.

Lindén innrømmet også at han ranet en mann med kniv. Det skjedde kort tid før drapet.

Advokat Øystein Storrvik er Lindéns forsvarer. Han sa at Lindén innrømmer det som faktisk skjedde. Men at han ikke erkjenner straffskyld. Årsaken er at de mener han var psykotisk da han utførte drapet og ranet.

Drapet på Paltto var brutalt. Det sa aktor Trude Antonsen i retten. Da Paltto ble funnet i leiligheten, var det rotete der. Det var mye blod og blodsprut, ifølge Antonsen.

– Paltto hadde flere synlige knivstikk da han ble funnet. Obduksjons-rapporten viser at han hadde flere knivstikk som hver for seg var dødelige, sa Antonsen.

Heikki Palttos mor vitnet også i retten mandag. Hun forklarte at hun har hatt det tøft etter drapet på sønnen.

– Når jeg ser tiltalte i dag. Da tenker jeg av hele mitt hjerte at han er et ondskapsfullt menneske, sa moren.

Lindén begynte også sin forklaring i retten mandag formiddag.

– Jeg gråter inni meg når jeg hører Heikkis mamma. Jeg føler anger hver dag. Jeg er veldig lei meg, sa Lindén.

Lindén sa at hans mentale helse hadde blitt verre i tiden før drapet. 

– Jeg har ikke vært noen engel. Men jeg ble mer og mer syk den siste tiden før og etter at jeg kom til Norge, sa Lindén.

Han forklarte at han så ting som ikke var der. Han hørte stemmer i hodet. Han sa at han kom til Norge fordi han følte seg forfulgt i Sverige.

Lindén bodde noen dager i Oslo. Det var hos noen han kjente fra barndommen i Uppsala i Sverige. Han ble kastet ut fra vennenes leilighet. Da følte Lindén at han var i en desperat situasjon.

– Jeg hørte stemmer som sa at jeg skulle gå inn i hus og rane mennesker. Etter hvert ga jeg opp å stå imot, sa Lindén.

Retts-psykiaterne Agneta Nilsson og Anne Lill Ørbeck sjekket psyken til Lindén i desember i fjor. De kom fram til at var strafferettslig tilregnelig da drapet skjedde. Men de var i sterk tvil om han var tilregnelig eller ikke. En person som er tilregnelig, kan straffes. En som ikke er tilregnelig da fobrytelsen skjedde, kan ikke dømmes til fengsel. 

Nilson og Ørbeck er til stede i retten. De skal vurdere den tiltalte. 

Psykiaterne mente likevel at Lindén var psykotisk da han ble undersøkt. Året før drapet mente retts-psykiatere i Sverige at han var psykotisk. 

Trude Antonsen har tidligere sagt at hun vil be om tvungent psykisk helsevern for Lindén. Men hun har også sagt at hun kan komme til å be om forvaring.