Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jakker klarte ikke testen

Bare én av ni jakker for barn er veldig bra, mener Forbrukerrådet. De har testet jakkene.

Bare én av ni barnejakker fikk smilefjes etter Forbrukerrådets test. Én jakke hadde ulovlig nivå av giftstoffer. Tre ble reklamert for feil. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Jakken FIX var den som vant testen.

Randi Flesland er forbrukerdirektør. Hun mener at barneklær kan lages uten bruk av stoffet flour. Det er ikke bra for miljøet og helsa. Hun ba dem som lager jakkene om å kutte giftstoffene.

– Vi tar opp fluorstoffene fra miljøet. De brytes sakte ned, og lagres i kroppen. Stoffene kan gi alvorlige følger som kreft, spontanabort og fosterskader, sier hun.

Jakkene i testen ble sjekket i laboriatorium. En jakke fra merket Stormberg hadde høyere innhold en flour enn det som er lov. Saken er meldt inn for Miljødirektoratet.

– I den fant vi ulovlige mengder skadelige stoffer. Den er faktisk forbudt å lage i dag, sier Flesland.

Stormberg sier jakken gjorde det bra i tester gjort i tre år. De er overrasket over at jakken ikke stemte med kravene. Selskapet har bedt om informasjon fra Forbrukerrådets tester. Slik vil de finne ut hva som har skjedd, sier Petter N. Toldnæs i Stormberg.

Deres tester viser at jakkene er langt innenfor kravene som stilles.

Randi Flesland er heller ikke fornøyd med jakker fra Bergans, Didrikson og Kaxs. Det var også fluor i deres jakker. Men jakkene er merket med at de ikke inneholder stoffet. Det var innenfor grensa til det som er lov.

Forbrukerrådet mener det hjelper med strenger regler. Hun ber likevel regjeringen gjøre mer for å få bort giftstoffer fra folks hverdag.