Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg ble så deprimert

Flyktninger fra Somalia er fortvilet. De skal dra tilbake til Somalia, sier UDI.

– Jeg har ikke lenger kontakt med venner og familie. Jeg vil ikke gå på skolen. Av og til tenker jeg på selvmord, sier en person fra Somalia. Det kommer fram i en ny rapport. Den er laget av flere organisasjoner. De har snakket med flyktninger.

En annen flyktning forteller om depresjon.

– Jeg ble liggende i sengen i nesten et år, sier personen.

Utlendings-direktoratet (UDI) vil sende flyktninger tilbake til Somalia. De trenger ikke lenger beskyttelse i Norge. Det er trygt nok i Somalias hovedstad, mener UDI. Det skrev avisa Vårt Land.

41 somaliere har fått beskjed om at de ikke er flyktninger lenger. De skal dra fra Norge fordi de ikke har lov til å være her. De har ikke oppholds-tillatelse.

UDI fikk en beskjed fra regjeringen i 2016. UDI skal finne dem som ikke har behov for beskyttelse. Disse skal ikke lenger være flyktninger, sa regjeringen.

1.600 personer kan bli sendt tilbake til Somalia, ifølge rapporten. Den er laget av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Redd Barna og Felles-organisasjonen.

– Flyktninger fra Somalia forventes å reise tilbake. Men Somalia kan ikke beskytte dem, sier André Møkkelgjerd i NOAS. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Organisasjonene ber regjeringen endre mening. Det er ikke trygt nok i Somalia, mener de.

– Myndighetene bryter lover og regler, mener Møkkelgjerd.

En status som flyktning kan fjernes. Det bestemte et flertall på Stortinget i en avtale i 2015. Men myndighetene må følge bestemte regler. De handler om at det må være trygt nok i landet flyktningene kom fra.

– Det er viktig å hjelpe dem som faktisk trenger beskyttelse, skrev regjeringen til UDI i 2016. Året før kom det over 30.000 asylsøkere til Norge.