Norge

Kan hun redde Venstre?

Valgkomiteen i Venstre vil ha Guri Melby som partileder. Blir hun valgt, har hun en stor jobb foran seg.

Partiet Venstre skal velge ny leder. Trine Skei Grande slutter i vervet etter 10 år. Valgkomiteen har innstilt kunnskapsminister Guri Melby som leder. Landsmøtet skal stemme i slutten av september.

– Hun er jo en god kandidat, da. Med sin bakgrunn både fra lokalpolitikken i Trøndelag og Oslo. Hun har sittet på Stortinget, og er nå statsråd. Sånn sett er hun veldig godt kvalifisert for å være Venstres leder, sier Arne Strand til Klar Tale. Han er politisk kommentator.

Tre kandidater hadde sagt at de ønsket å lede partiet. Klimaminister Sveinung Rotevatn var først ut. Så ble kulturminister Abid Raja med i kampen. Til slutt sa også Guri Melby seg villig til å lede partiet. Det skjedde samme uke som valgkomiteen skulle møtes.

Hun var den eneste som kunne samle de ulike delene av partiet, mener Strand.

– Hadde ikke hun meldt seg på, så ville det blitt et oppgjør på landsmøtet mellom Raja og Rotevatn. Da hadde det ikke vært så godt å vite hvem som ville vunnet. Men så fikk valgkomiteen noe å samle seg om. Fordi Melby sa seg villig til å være kandidat i siste liten, sier Strand.

Valgkomiteen har innstilt Rotevatn som 1. nestleder. De ønsker Raja som 2. nestleder. Flere har snakket om at Raja og Melby ikke samarbeider bra. Men nå sier hun at de samarbeider godt.

– Jeg tror at vi tre sammen som et lag kan greie å løfte Venstre. Vi har ulike kvaliteter. Vi jobber nå med ulike saksfelt som alle tre er veldig viktige for Venstre. Både kunnskap, kultur og miljø, sier Guri Melby til nyhetsbyrået NTB.

Fortsatt kan noen foreslå andre før landsmøtet skal velge. Men både Raja og Rotevatn sier de støtter komiteens innstilling.

– Jeg tror landsmøtet vil slutte seg opp om dette, sier Arne Strand.

Uansett hva som skjer, får den nye lederen en viktig jobb: Hun eller han må skaffe nye velgere til partiet. Det må skje før stortingsvalget neste høst. Derfor har det mye å si hvem partiet velger, sier Strand.

– Venstre har ikke vært særlig over 3 prosent på menings-målinger på to år. De kan like gjerne få 2 prosent under valget, som 4 prosent, sier han.

4 prosent er den såkalte sperre-grensen. Partier som får mindre støtte enn det under stortingsvalg, går glipp av ekstra plasser på Stortinget. Derfor er det så viktig for små partier å havne over 4 prosent.

– Kan Melby skaffe flere velgere til partiet, tror du?

– Hvis hun får ro i partiet, og partiet får konsentrert seg om politikk og sine saker. Da kan det gå oppover igjen med Venstre. Hun har en mulighet for å få det til, sier Strand.

Siste utgave

På forsiden nå