Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Klarer du å bære fram ett barn, klarer du to

Det sa KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Partiet fikk regjeringen til å stramme inn retten til abort.

Kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to. Det mener nestleder i Kristelig Folkeparti (KrF) Kjell Ingolf Ropstad.

Det sa han under partileder-debatten på kanalen NRK torsdag kveld.

Kari Elisabeth Kaski fra Sosialistisk Venstreparti (SV) reagerer kraftig. «Hva er det du står der og sier?!» spør hun på nettsamfunnet Twitter.

Abort har vært et vanskelig tema i forhandlingene om ny regjering. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c i loven om abort. KrF kaller paragrafen for «sorterings-paragrafen». Den gir gravide lov til å ta abort etter uke 12 av svangerskapet. Det er dersom babyen i magen er alvorlig syk. Men KrF måtte nøye seg med at kvinner ikke lenger får ta bort en av flere babyer i magen. De får ikke lenger lov til å ta abort før uke 12 hvis de har flere enn ett foster i magen. Det gjelder dersom babyene er friske.

Audun Lysbakken er leder for SV. Han sa at hans parti vil gå imot alle innstramminger i abortloven.

– Det som har skjedd, er et enormt nederlag for Ropstad. Han lovet endringer i paragraf 2c i abortloven. Han har lurt sitt parti inn i regjeringen. Det har han gjort på grunnlag av et løfte han ikke har klart å holde, sa Lysbakken.

Han mener det er en stor seier for dem som demonstrerte i høst. Mange kjempet for kvinners rett til å bestemme over egne liv.

– Alle som gikk i gatene, har vunnet, sier Lysbakken.

Fredag morgen beklaget Ropstad det han sa i debatten torsdag.

– Det var krøkkete sagt, sa Ropstad i NRKs Politisk kvarter.

– Det jeg sa var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer en å bære fram ett barn. Da bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære fram to, sa han.