Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Klart for sjelden måneformørkelse

Det har ikke skjedd siden 1964. Nå blir det superstor fullmåne og totalt måne-formørkelse samtidig.

Tidlig mandag morgen skjer det. Fullmånen blir superstor. Samtidig vil det bli total måne-formørkelse. Fenomenet kan ses i hele Norge. Det kalles for supermåne-formørkelse.

Slike er det ikke ofte du kan se i Norge. Sist var i 1982. Men den månen var ikke like stor som den vi får se mandag:

– Vi må tilbake til 1964 for å finne noe lignende her til lands. Neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard til nyhetsbyrået NTB. Han er astrofysiker.

Men vil du få med deg det hele, må du tidlig opp. Formørkelsen skjer mellom klokka 04.11 og 05.24 natt til mandag. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.

En supermåne oppstår når det er fullmåne når månen er på et spesielt sted. Da er månen på det punktet i banen sin som er nærmest jorda. Da ser månen større ut. Total måne-formørkelse skjer når sola, jorda og månen ligger på linje. På samme tid ligger månen helt i skyggen av jorda. Da vil det meste av sollyset ikke nå overflaten av månen. Men månens overflate blir ikke helt mørklagt. Noe lys fra sola vil går forbi atmosfæren rundt jorda og reflekteres fra månen. Da får månen en farge. Den kan bli alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måne-formørkelse også «blodmåne». Det er laget mange historier til slike måner.

– Mange har sett på forsvinning og farging av månen som varsel om fare og kaos. Inkaene i Sør-Amerika trodde månen ble slukt av en jaguar. I Kina var det en drage som var ute etter månen. I norrøn mytologi trodde folk det var en ulv. Det går igjen i flere kulturer: menneskene måtte skremme med lyd for å få vekk udyrene som angriper månen, sier Anne Mette Sannes. Hun er science fiction-forfatter og formidler vitenskap.

Mennesker verden over har knyttet ulike ritualer til blodmåner. Det er for å beskytte seg, ifølge bladet Illustrert Vitenskap. Felles for flere er likevel troen på at månen en dag vil gi tapt og bli slukt. Det er begynnelsen på verdens undergang.

Innen deler av jødedommen er det knyttet en sterk tro til fire blodmåner etter hverandre. De står for en stor endring for jødene. Spesielt er dette om det skjer samtidig med jødiske høytider. Mandagens måne-formørkelse er nettopp en slik. Den skal også være tegn på at bibelens spådommer om verdens undergang snart blir sanne.

Men ikke alle ser på måne-formørkelsen som noe farlig:

– Batammaliba-folket i Vest-Afrika så på den røde månen som et tegn. De mente at månen og sola kjempet og lå i strid. Det var folkets oppgave å megle mellom de to. De utviklet en skikk der de møtes ved slike formørkelser for å løse konflikter. Den tradisjonen opprettholdes den dag i dag, sier Sannes.

Røed Ødegaard frykter uansett ikke månen mandag.

– Det blir mye fascinerende å se. Alle fasene av formørkelsen, hvordan fargene endrer seg. Uranus blir synlig 15 grader øst for månen. De lyssterke planetene Venus, Jupiter og Mars vil bli enda mer synlige. Det er godt vi lever i en tid hvor vi kan nyte synet. Uten den unødige dramatikken og redselen for verdens undergang! sier han

Når det gjelder været, blir ikke det så avgjørende som for eksempel ved en solformørkelse:

– En måneformørkelse er det mulig å se selv med litt skyer, sier Røed Ødegaard.