Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kommuner rundt Follo vurderer strengere korona-regler

Det kan komme felles regler om smittevern for kommunene rundt Follo, ifølge helsedirektøren. Det gjelder Oslo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Enebakk.

Fredag hadde Helsedirektoratet et møte med kommunene rundt Nordre Follo. De snakket om utbruddet med mutert korona-virus i Follo. Varianten er funnet hos flere smittede i Nordre Follo. Det ble oppdaget torsdag. Det har tatt 13 dager å undersøke prøvene. Det sa Folkehelse-instituttet (FHI) på en presse-konferanse fredag.

Dermed kan smitten allerede ha spredd seg til andre kommuner. 

Kommunene Oslo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Enebakk er naboer til Nordre Follo. De vurderer nå felles strengere korona-regler. Det sa helsedirektør Bjørn Guldvog på presse-konferansen. 

– Alle kommunene var innstilt på at det må innføres tiltak også i deres kommune. Det gjelder også tiltak tilknyttet kollektiv-transport og videregående skoler, sa Guldvog.

Han sa at myndighetene må vurdere hvor mye strengere regler som trengs. Det er sammenlignet med reglene som allerede gjelder i dag.

Det muterte viruset kommer fra Storbritannia. Det er mer smittsomt enn det vanlige korona-viruset. Det advarte helsedirektøren mot. Han sa at det kan skape en kraftig bølge med smitte i Norge. 

– Det er det vi vil forsøke å unngå, om ikke for enhver pris, så er det veldig stor verdi for det norske samfunnet om vi klarer å unngå dette, sa Guldvog.

Det er ikke kjent hvordan smitten i Nordre Follo har kommet dit. Utbruddet kan også føre til strengere regler for hele landet. Det sier helseminister Bent Høie, ifølge nyhetsbyrået NTB. 

– Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og ventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge. Og hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier Høie til NTB.