Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krangler om veien videre

Byrådet i Oslo vil ikke bygge ut E18. Politikere i nabofylket Akershus er rasende.

– Dette er dramatisk. Det ødelegger E18-prosjektet. Og det er en krigserklæring mot Oslopakke 3, sier Hårek Elvenes til avisa Aftenposten.

Elvenes er politiker i Akershus Høyre. Han er rasende på det nye byrådet i Oslo. De vil stoppe utbyggingen av E18. Byrådet vil ikke ha flere biler på veien.

Men byrådet i Oslo kan ikke bestemme det alene. Tre parter samarbeider om planene for E18. Det er staten, Akershus fylke og Oslo kommune. Nå må de snakke om hva som skal skje videre.

– Kapasiteten på E18 vestover skal ikke økes, har Lan Marie Nguyen Berg sagt. Hun er politiker i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Partiet er med i det nye byrådet sammen med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti (SV).

MDG vil at færre skal kjøre bil. Derfor vil de ikke at veien skal bygges ut. Men arbeidet med E18 er allerede i gang. Og det fortsetter, skriver avisa Aftenposten.

– Samferdselsministeren er vår sjef. Vi må få beskjed fra ham hvis vi skal endre noe, sier Knut Gløersen. Han er sjef for deler av E18-prosjektet.

Arbeiderpartiet i Akerhus sier E18 kommer til å bygges ut. Spørsmålet er hvordan. Det går an å bygge ut E18 uten at trafikken øker.

– Vi skal klare å bygge ny vei. Og rydde opp i trafikk-forholdene samtidig. Vi kan klare å sørge for at det ikke kommer flere biler inn til Oslo, sier Ap-politiker Sverre Myrli til nyhetsbyrået NTB.

Han sitter i Stortingets transportkomité.

– Oslo kan uansett ikke bestemme hva slags veier som skal bygges i Akershus, sier han.

Ketil Solvik Olsen er samferdselsminister. Han sier at E18 kommer til å bygges ut etter planen.

Byrådet må gi Stortinget en forklaring på hva de egentlig mener. Det sier Linda Hofstad Helleland. Hun er politiker i partiet Høyre. Og hun leder Stortingets transportkomité.