Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krekar klager, og vil ikke dra til Italia

Myndighetene sier at Mulla Krekar kan sendes til Italia. Han er dømt til tolv års fengsel der. Krekar har sendt en klage, for han vil ikke til Italia.

Mulla Krekar har sendt inn en klage. Han er ikke enig i Justis- og beredskaps-departementets vedtak om å sende ham til Italia. Krekar er dømt til 12 års fengsel i Italia. Han ble dømt for å ha planlagt terror, skriver nyhetsbyrået NTB. 

Les også: Regjeringen vil sende mulla Krekar til Italia

Brynjar Meling er Krekars advokat. Han har skrevet klagen. Meling sier Norge ikke kan sende Krekar til Italia. Meling mener at Norge bryter pliktene sine etter folkeretten om de gjør det.

Avisen VG skriver at Krekar og Meling mener at statsminister Erna Solberg er inhabil. I klagen står det at det er en spesielt forhold mellom Krekar og statsministeren. Årsaken er at Krekar er dømt for trusler mot Solberg i 2012. Meling og Krekar mener at Solberg derfor kan være påvirket av det.

Det mener også lov-avdelingen i Justis- og beredskaps-departementet. I februar sa de at Solberg kunne være inhabil.

I klagen nevner de alternativer til å sende Krekar til Italia. De foreslår at Krekar kan få en norsk rettssak. I klagen foreslås det også å avvise Italias ønske om å få Krekar overlevert fra norske myndigheter. Hvis Krekar skal sendes til Italia, må det gjøres med noen krav.

Les mer: Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt

Saken har vært behandlet i departementet tidligere. Derfor skal klagen behandles på et høyere nivå. Det betyr at det er regjeringen som skal bestemme om Krekar skal sendes til Italia.