Norge

Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt

Eventyret om den kurdiske flyktningen Najumuddin Faraj Ahmad er ikke over. Selv om han er dømt til fengsel i Italia.

Folk flest kjenner den smilende og skjeggete mannen som mulla Krekar. For noen virker han som en snill bestefar. For andre er han skremmende.

Mulla Krekar kom til Norge som kvote-flyktning. Han kom hit fra Nord-Irak i 1991 sammen kona Rohkosh. De neste årene fikk paret fire barn. Siden har de fått barnebarn.

Etter noen år i Norge begynte han å reise til Nord-Irak. Der var han var med på å bygge opp en gruppe. Den ble til opprørs-bevegelsen Ansar al-Islam i 2001.

Året etter begynte Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) og mediene å bli interessert i ham. Ansar-al-Islam knyttet Iraks leder Saddam Hussein sammen med terror-nettverket al-Qaida. Det hevdet amerikanske myndigheter.

I september 2002 ble mulla Krekar pågrepet i Nederland. Jordan ba om å få ham utlevert. Men Nederland sa nei. Isteden sendte de ham til Norge etter fire måneder. Senere fikk han erstatning fra Nederland. Det var for fengsling uten grunn.

Han ble pågrepet av PST noen måneder senere. Han ble siktet for terror-virksomhet i Irak. Men saken ble henlagt.

På den tiden var Erna Solberg kommunalminister. I februar 2003 bestemte hun at mullaen skulle utvises til Irak. Men det har aldri vært mulig å gjøre. Årsaken er at Krekar kan bli torturert og henrettet i hjemlandet.

Det amerikanske etterretnings-byrået CIA hadde sendt agenter til Norge. Det ble kjent i 2003. CIA hadde tenkt å kidnappe Krekar. De ville fly ham til den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba. Der satt folk mistenkt for terror fengslet. Men det ble aldri noe av planen til CIA. Det er ikke kjent om norske myndigheter visste om planene.

PST fortsatte å etterforske Krekar. Men de greide aldri å få ham dømt. Verken for terror, for å gi penger til terror, drap, forsøk på drap eller kidnapping. Det til tross for at de forsøkte.

I 2006 satte verdens-organisasjonen FN mullaen på en liste. Det er over terror-grupper som er knyttet til al-Qaida. Heller ikke da ble det funnet beviser mot ham.

Først i 2012 lyktes norsk politi. Da ble mulla Krekar dømt for å ha truet Erna Solberg og tre kurdere. Han ble dømt til fem års fengsel. Senere ble straffen satt ned til to år og ti måneder. Samtidig ble han frifunnet for å ha oppfordret til terror.

Mulla Krekar sonet straffen. Så bestemte Oslo politidistrikt at han skulle sendes ut av byen. Han skulle sendes til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Borgarting lagmannsrett gjorde om på vedtaket. De kritiserte Justis-departementet kraftig. De hadde sagt til politiet at Krekar skulle flyttes med tvang.

I et intervju sa mullaen ting om en av kurderne han tidligere hadde truet. Det endte med enda en dom. Krekar ble dømt til ett og et halvt år i fengsel. Men han ble frifunnet etter at han anket.

I 2015 sa Italia at de var interessert i mullaen. Da fikk norske myndigheter et nytt håp. Krekar ble varetekts-fengslet igjen. Men etter noen få måneder var han igjen en fri mann.

Det ble diskusjon om han skulle utleveres. Så ble det trøbbel med reise-dokumenter. Krekar nektet å dra til Italia. Han krevde garanti fra myndighetene om at han ville slippe inn i Norge igjen.

Han fikk aldri en slik garanti. Men mandag fikk han dommen. Den er på 12 års fengsel for planlegging av terror. Dommen er allerede anket. Eksperter stiller spørsmål ved dommen. Det gjør også mullaens advokat. Dommen bygger på materiale fra PST. De avlyttet Krekar da han satt i fengsel.

– PST har brukt italienerne til å løse et problem. Det har de gjort sammen med politiske myndigheter, Brynjar Meling. Han er mulla Krekars forsvarer.

Ingenting tyder på at de har lyktes i å løse problemet.

Siste utgave

På forsiden nå