Norge

Kronprinsen går ruta mange brukte til å flykte

Nordmenn flyktet til Sverige under andre verdenskrig. Nå går kronprins Haakon en av rutene.

Andre verdenskrig tok slutt for 75 år siden. Tyskerne okkuperte Norge mellom 1940 og 1945. Det førte til at mange flyktet til Sverige.

Kronprins Haakon skal nå gå deler av ei rute. Den er fra Oslo til svenskegrensa. Han kaller det en tur med mening.

Vandringen gjør han for å markere frigjøringen for 75 år siden. Da krigen startet, måtte de kongelige dra fra landet.

– Jeg har jo vokst opp med det å høre litt om hvordan det var. Mest kanskje fra faren min og hvordan de flyktet til Sverige, sier kronprins Haakon. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er noe med at vi aldri må glemme. Og så må vi alltid huske på at alle mennesker er like mye verdt. Det er hoved-budskapet. Så det er en tur med mening, sa kronprinsen til pressen onsdag.

Folk brukte ulike ruter for å komme seg til Sverige. Omtrent 50.000 personer flyktet etter at krigen startet i 1940. Mange av disse brukte ruta kronprinsen skal gå.

Den var rask, men tøff. Den var uegnet for eldre, syke og barn.

Kronprinsesse Märtha og barna flyktet fra tyskerne. De dro over Hedmarken og Østerdalen. Kong Haakon og kronprins Olav flyktet fra Tromsø 7. juni 1940. Olav er dagens kronprins Haakon sin bestefar.

De forlot altså ikke Norge via ruta kronprins Haakon skal gå. Turen varer fra onsdag til fredag. Ingen andre i kongefamilien har etter krigen besøkt stedene han skal innom.

På første etappe skal følget vandre langs «Timianruta». Den er gjennom Østmarka.

Med på turen har kronprinsen tre personer. De skal besøke flere historiske steder. Følget består av en soldat, en nordmann med bakgrunn som flyktning og Dag Terje Klarp Solvang. Han er generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

Kronprinsen skal både sove i telt og på ei hytte. Han gleder seg mest til å gå.

Torsdag skal kronprinsen innom flere steder i Aurskog-Høland. Der ble flyktninger skjult og hjulpet over grensa til Sverige.

Tredje dag vil kronprinsen følge svenskegrensa. Han skal lære om den siste dramatiske delen av flukten, før han kommer til Grenselosmuseet.

Fikk du lest disse sakene?

En fred med bismak

Flukten til Sverige

Tyske soldater flyttet inn hjemme

Vill jubel da krigen tok slutt

Siste utgave

På forsiden nå