Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kvinnene gjør fremdeles mest husarbeid

Unge par deler mer på husarbeidet enn før. Men fortsatt gjør tre av fire kvinner mer i hjemmet enn mannen.

65 prosent av norske par deler likt på jobben med å oppdra barna. Men når det gjelder husarbeid, er det annerledes. Det viser en ny undersøkelse.

Bare 25 prosent av de spurte i undersøkelsen svarte at de delte husarbeidet likt. Hele seks av ti mener at kvinnen gjør mer enn mannen. 11 prosent av de spurte svarer at kvinnen gjør nesten alt husarbeidet. Det sier forskerne Thomas Hansen og Britt Slagsvold NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring). De har skrevet rapporten «Likestilling hjemme».

Undersøkelsen viser at menn deltar mer enn før i omsorgen for barn. Men de overlater mye av husarbeidet til kvinnene. Det er arbeid som rengjøring, klesvask, innkjøp av mat og matlaging. Selv når kvinnen jobber fulltid, gjør hun som regel mest. Blant 65 prosent av parene i alderen 30 år til 49 år, gjør kvinnen mest husarbeid. Det er par hvor begge jobber fulltid, står det i rapporten.

Tidligere trodde forskere at par som deler likt på husarbeidet, har mindre sjanse for å skilles. Den nye rapporten viser at det ikke stemmer. Men det har trolig ingenting med husarbeidet å gjøre.

– De som deler likt på husarbeidet, er ofte mindre tradisjonelle. De har ikke så stor sperre for å skille seg som de som tenker mer tradisjonelt, forklarer Slagsvold til nyhetsbyrået NTB.

Det er likevel en del oppgaver menn gjør mest av. Det er oppgaver som å vaske bilen eller lufte hunden.

Undersøkelsen viser at de fleste av kvinnene som gjør mer husarbeid, ikke er sinte eller oppgitt.

– Kvinnene sier likevel at de er fornøyde med situasjonen. Hva som er årsaken vet vi ikke, det kan være mye, sier hun.