Norge
Bilde 1 av 10

Kvinner på Nordmøre protesterer i bunad

Se bildene av damene som kjemper for fødeavdelingen sin.

Renate Kleive er sint. Hun og andre kvinner på Nordmøre mister sin lokale fødeavdeling. Bunads-geriljaen kler seg i bunad og gjør opprør.

– Bunads-geriljaen er en folke-bevegelse. Fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus stenges. Det protesterer vi mot. Bunaden viser hvor vi hører til. Den er et symbol på stolthet. Den viser tilknytning og omsorg til lokalsamfunnet, sier Kleive til Klar Tale.

Hun jobber som sykepleier. I tillegg er hun hoved-tillitsvalgt for sykepleiere på Kristiansund sykehus.

Fødeavdelingene i Kristiansund og Molde skal slås sammen. Det bestemte styret i Helse Møre og Romsdal i slutten av mars.

Fødende fra Nordmøre må reise helt til Molde. Det skulle gjelde allerede fra 31. august. Slik håpet helseforetaket å spare 17 millioner kroner i året. Sånt blir det bråk av.

– Fagfolk på sykehuset protesterte. Det samme gjorde politikerne på Nordmøre. Også Fylkestinget var imot. Likevel valgte styret å stenge fødeavdelingen. Da våknet rett og slett en folke-bevegelse, sier Kleive.

Bunads-geriljaen startet med én kvinne. Anja Cecilie Solvik la ut et bilde i sosiale medier. Hun hadde på seg bunad og var innom sykehuset for å vise sin støtte.

Nå sprer protesten seg til flere steder i landet. Sandnessjøen og Brønnøysund i Nordland står også i fare for å miste sine fødeavdelinger. Et nytt hovedsykehus i Innlandet kan føre til at enda flere stenges. Det frykter Den norske jordmorforening, ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Her på Nordmøre er det øyer. Vi er avhengig av ferger for å komme oss fram. Det er mye vær her. De som bor lengst nord, får nå én time lengre reisevei til fødeavdelingen, sier Kleive.

For mange blir veien for lang. De rekker ikke fram til fødeavdelingen i tide. Dette gjelder rundt 500 norske kvinner i året. Mange føder i bilen på vei til sykehuset.

Er du gravid og bor ytterst på øya Smøla på Nordmøre? Da må du beregne tre timer for å kjøre til Molde sykehus når du skal føde.

– Og det er uten alle de ekstra stoppene. De trengs for at jordmor skal sjekke deg underveis, sier Kleive.

Kanskje ble kvinnene på Nordmøre hørt, i første omgang. Espen Remme vil utsette sammenslåingen. Han er administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal. Styret i helseforetaket skal behandle saken 15. mai.

Men føden i Kristiansund blir borte, uansett. Det skal skje før et nytt sykehus står klart i Molde, sier Remme i en pressemelding. Det skriver avisa Romsdals Budstikke.

Kommer helseforetaket til å spare så mye penger som de håper? Det tviler Renate Kleive på.

– Tidligere har de ikke klart å nå målene sine. Men uansett hvor mye de sparer, handler dette om noe større: tryggheten til de fødende, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå