Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Listhaug sier nei til flere flyktninger

Flere flyktninger gir arbeidsplasser i kommunene. Men innvandringsministeren Sylvi Listhaug sier nei.

Norske kommuner klarer godt å ta i mot flere flyktninger, ifølge organisasjonen KS. De ber regjeringen om å hente flere kvoteflyktninger til Norge.

– Regjeringen bør vurdere å ta imot flere kvoteflyktninger. Da får vi en jevnlig strøm av flyktninger som skal ha et sted å bo. Vi har bygd opp kunnskap og kvalitet. Det ville være trist om dette skal bygges ned, sier Gunn Marit Helgesen til kanalen NRK. Hun leder KS.

Kvoteflyktningene blir godkjent på forhånd. De blir hentet til Norge etter avtale med andre land og etter visse regler. I Europa venter tusenvis av flyktninger på land de kan få lov til å bli i. I Hellas og i Spania finnes leire med flyktninger som ønsker asyl.

Helgesen tror det blir vanskeligere for kommunene å hjelpe om det kommer mange flyktninger igjen. Hun sier også at de har ledig plass og folk nå. Men nå kommer det mange færre flyktninger enn før.

Men Sylvi Listhaug vil ikke ta imot flere kvoteflyktninger. Vellykket integrering er avhengig av både tidspunktet for når flyktningene kommer. Og hvor mange som kommer, mener innvandringsminister Listhaug.

– Kommunene kan bruke ressursene til å bedre integrere de som allerede er kommet, sa Listhaug.

Hun sier at det er kommet nesten 80.000 flyktninger til Norge siden 2012.

– Det betyr fortsatt store utfordringer for kommunene. Kommunene har veldig mye å gripe fatt i for å hjelpe de som allerede er kommet, sier Listhaug,

Hun mener også at det er bra for kommunene, som tjener penger på å integrere flyktningene.

Regjeringen har planlagt å ta imot 1.120 kvoteflyktninger neste år. Det er mye færre enn i tidligere år. Det kom 1.620 kvoteflyktninger i 2014. Året etter kom det 2.620 i 2015. I 2016 og i år henter Norge 3.120 kvoteflyktninger. Det viser en oversikt Justisdepartementet har laget for nyhetsbyrået NTB.

Opposisjonspartiene på Stortinget ber også om at flere flyktninger skal komme til Norge. Det ønsker ikke regjeringen med Høyre og Fremskrittspartiet.

– Nå er det på tide at andre land gjør en større innsats. Norge har enorme utfordringer fremover med å integrere titusenvis som har kommet de siste årene. Både som flyktninger og på familiegjenforening, sa Listhaug torsdag. Regjeringen varslet før budsjettet en fortsatt streng innvandringspolitikk.