Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lover billigere alkohol, snus og godteri

Regjeringen og Fremskrittspartiet (Frp) er enige om budsjettet. Frp har fått ja til mindre avgifter på alkohol, snus, sukker og sjokolade.

Partiene i regjeringen og Fremskrittspartiet (Frp) har forhandlet siden 9. november. Tirsdag kveld var de endelig enige.

Siv Jensen leder Frp. Hun fortalte om hva partiet hadde fått til.

* Avgiften på øl og vin kuttes med 10 prosent.

* Avgiften på snus reduseres med 25 prosent.

* Avgiften på sukker og sjokolade fjernes.

Hensikten er å gjøre varer vi gjerne handler i utlandet, litt billigere.

Frp fikk også stanset regjeringen i å øke engangsavgiften på personbiler. I tillegg får minstepensjonister 5.000 kroner ekstra.

Frp hadde som mål å få færre kvoteflyktninger til Norge. Men det fikk de ikke til. I 2020 var tallet 3.000 kvoteflyktninger. I 2021 skal Norge ta i mot 3.500-4.000 kvoteflyktninger. Regjeringen har sagt ja til at flyktninger som er kristne, skal prioriteres.

– Slik det ser ut nå, vil vi få 2.300 vedtak i år. Så vi satser på 3.500–4.000 vedtak neste år. Det blir slik at vi i snitt kan få 3.000, sier Guri Melby til nyhetsbyrået NTB. Hun leder partiet Venstre.

Frp og partiene i regjeringen er enige om å endre reglene for opphold i Norge. Framover vil folk først kunne få lov til å bli i Norge etter fem år. Nå er reglene for å søke opphold tre år i Norge.