Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Luftforsvaret minnes sine døde

Flagget hang på halv stang da de etterlatte etter Hercules-ulykken var samlet til minnestund. De var sammen med med Luftforsvaret på Gardermoen militære flystasjon torsdag.

Fem norske offiserer mistet livet. Det var da Forsvarets nyeste transportfly Siv fløy inn i fjellet Kebnekaise i Nord-Sverige sist torsdag. Flyet deltok i øvelsen Cold Response. Det var på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna i Sverige. Så forsvant det fra radaren kort tid før det skulle lande.

Etter et vanskelig letearbeid i dårlig vær ble de første restene etter vraket funnet. Det er også funnet deler av de fem som var om bord. Det var oberstløytnant Truls Audun Ørpen, kaptein Bjørn Yngvar Haug, kaptein Siw Robertsen, kaptein Steinar Utne og kaptein Ståle Garberg.

LES MER HER: Døde i flyulykken

Det ble en annerledes minnestund på Gardermoen flystasjon torsdag. De kropssdelene som er funnet, er ikke identifisert ennå. Det var ingen bårer under den høytidelige seremonien. I stedet ble det vist bilder og tent lys for de døde.

– Luftforsvaret har hatt et stort tap. Vi er en liten gruppe og alle er berørt. Vi er her for å hedre og vise vår dypeste respekt. Det er for fem gode kolleger som ga sitt liv i tjeneste for Norge. Det sa generalmajor Finn Kristian Hannestad i sin minnetale. Han er general-inspektør for Luftforsvaret.

Hannestad snakket fint om de fem som mistet livet. Han snakket også om sorgen og tapet av nære venner og kolleger. Fire av de døde jobbet nettopp på Gardermoen. Den femte, Steinar Utne, annet jobbet blant annet ved Bardufoss.

– Han var ved 139. luftving. Gruppa hans jobbet med søket etter Siv og mannskapet om bord. De visste at de lette etter en av sine nærmeste kolleger.

Både Hannestad og oberstløytnant Jan inge Ringsby snakket om den usikre tiden etter at flyet ble meldt savnet. Ringsby er Luftforsvarets sjefsprest. Først lørdag ble flyet funnet. Samme kveld ble de fem erklært døde.

– Mange av oss var samlet her på Gardermoen. Vi fulgte søket minutt for minutt. Nyhetene som kom inn ble stadig dårligere. I dag er vi samlet for å uttrykke vår omsorg og medfølelse, sa Ringsby til de nærmeste pårørende.

– Deres nærmeste falt i nasjonens tjeneste, og nasjonen deler deres sorg.

Etter minnetalen ble det holdt ett minutts stillhet og bønn.

Forsvarets orkester spilte under minnestunden. Også trompetist Ole Edvard Antonsen og sanger Helene Bøksle bidro.