Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lungevirus kan komme til Norge

Folkehelse-instituttet sier at det nye lungeviruset kan spre seg til Norge. De følger med på viruset.

Et virus sprer seg i Kina, Japan, Thailand og Sør-Korea. Det kan føre til alvorlig sykdom i lungene. Folkehelse-instituttet sier at det nye viruset kan spre seg til Norge.

– Videre spredning av viruset vil ikke være uventet. Vi må være forberedt på at det kan komme smittede personer til Norge. Det sier senior-rådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelse-instituttet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til krisemøte på grunn av viruset. Til sammen er fire personer døde. De var syke av lungeviruset.

Det nye viruset kalles coronaviruset. Det fører til en sykdom som ligner lungebetennelse. Viruset gir feber og problemer med å puste. Forskere sier at sykdommen kan ha smittet fra dyr til mennesker. Kinesiske myndigheter sier at viruset også smitter mellom mennesker.

Folkehelse-instituttet har kommet med råd til reisende i forbindelse med viruset. De skriver at Det europeiske smittevern-byrået (ECDC) vurderer risikoen som lav til moderat.

– Risikoen regnes som lav hvis man unngår besøk på matmarkeder med levende dyr og ferskvarer, skriver myndighetene.

Men reisende som tilhører risiko-grupper bør vaksinere seg mot sesong-influensa innen 14 dager før de skal reise. I tillegg til lungeviruset er det også utbrudd av influensa i Kina. Det skriver Folkehelse-instituttet. Risiko-gruppe er for eksempel gravide, eldre eller andre med en sykdom som kan gjøre det farlig å få influensa.

Det finnes ingen medisiner eller vaksine mot det nye viruset.

Vask hendene godt med såpe og vann. Unngå kontakt med syke mennesker og spesielt personer med luftveis-symptomer. Det råder Folkehelse-instituttet.

Folk som har vært i Wuhan og har symptomer på lungebetennelse bør kontakte lege.

Frykten er at viruset smitter raskere enn de først trodde. Det var 218 registrerte tilfeller i Kina mandag. Det er tre ganger så mange som på søndag.