Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Målet er at alle elever skal være tilbake i skolen før sommeren

Regjeringen vil åpne skolene i et rolig tempo. Det er det flere som er kritiske til. Regjeringen sier de vil være sikre før alle skal tilbake.

Noen elever får begynne på barneskolen igjen. Regjeringen har fått kritikk for at det bare er en delvis åpning. Det er uklart når de eldste elevene får starte igjen. Det sier Bent Høie til kanalen NRK. Han er helseminister. 

Les mer: Advarer mot å åpne skolene etter påske

Det er ingenting som tyder på at det er farlig å åpne hele barneskolen. Men de vil være på den sikre siden, sier Høie. Det må være en plan når skolene skal åpne. Det skal skolene og kommunene lage. Det er også lettere å få til med en rolig åpning.

12. mars ble alle landets skoler og barnehager stengt. Barnehagene åpner igjen 20. april. 1. til 4. trinn på barneskolene åpnes 27. april. Noen mener alle elever bør få begynne på skolen igjen. Det mente også en ekspertgruppe. Regjeringen vil vente litt lenger med å åpne helt opp.

Les også: Stenger skoler og barnehager i hele Norge

Høie sier at ekspertgruppen også sa det var mulig å gjøre slike regjeringen har valgt. De vil starte med å åpne skolene for de yngste elevene.

Inga Bejer Engh er barneombud. Hun vil ha en bedre forklaring på hvorfor noen elever må vente lenger. Hun vil ha en bedre forklaring fra regjeringen.

– Jeg forventer at de har en god begrunnelse. Helsedirektoratet og et ekspertutvalg sier det er trygt å åpne hele barneskolen. Da forventet jeg at det blir gjort. Når regjeringen velger å gjøre noe annet, bør de ha en god forklaring, sier hun til kanalen NRK.

Hun er usikker på hva regjeringen har vurdert. Hun er bekymret for hva de har lagt vekt på. Hun tror regjeringen har tenkt på andre ting enn det helsemyndighetene har gjort.

Les videre: – Det er lenge til alt blir som før

Høie er usikker på når de eldre elevene kan komme tilbake på skolen. Han sier at det avhenger av flere ting. De må blant annet ha kontroll på smitten.

– Målet er at alle elever skal være tilbake i skolen før sommeren, sier han.