Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Malte skremmende dødning-hoder

Soldatene i Telemark bataljon skal ha sprayet dødning-hoder på hus i Afghanistan. Det var en del av kampen mot Taliban.

Formålet med sprayingen var å gi en beskjed til opprørs-ledere i området. Soldatene ville gi beskjed om at de bestemte. Det sier flere offiserer til avisa VG.

En gruppe av soldatene har brukt dødning-hodet som et symbol og merke for avdelingen. De lagde T-skjorter med symblet. Biler de bruker, er også merket med dødning-hodet.

Alf Petter Hagesæther er feltprost i Forsvaret. Han mener at det er utviklet en ukultur i Telemark bataljon.

Mandag ble det kjent at flere av soldatene ser på kamp som bedre enn sex.

LES MER HER: – Å være i kamp er bedre enn sex

– Holdninger som gir uttrykk for hevnmotivasjon, er fremmed for Forsvaret. Det representerer en forakt for fienden, sier Hagesæther. Feltprosten tok opp bruken av dødning-hoder med Forsvarets ledelse i august.

Han forteller også om en episode under minnestunden for den norske soldaten Claes Joachim Olsson. Han ble drept av en veibombe i Afghanistan i januar i år. En offiser holdt en engasjert tale. Så slo han i kisten til den døde soldaten og sa: – Nå skal vi ut og slåss for deg, Jokke!

LES MER HER: Gransker hvordan Claes døde

Deretter ropte offiserer og soldatene et kamprop tre ganger. Dagen etter dro soldatene ut på oppdrag. De havnet i skuddvekslinger.

Lars Leirvik er sjef for Telemark bataljon. Han tror at hendelsen var en måte å hedre Claes Joachim Olsson på. Men han mener at det ikke er riktig å bruke dødning-hodet som symbol for norske soldater.

Grete Faremo er forsvarsminister i Norge. Hun reagerer sterkt på holdningen til de norske soldatene i Telemark bataljon.

– Jeg reagerer meget sterkt, sa forsvarsminister Grete Faremo til journalister mandag morgen.

Faremo skulle holde et foredrag om etikk og ledelse i Forsvaret mandag. Hun sa at hun ville snakke om saken i talen sin.

– Dette er sjokkerende nyheter. Jeg vil nå gå inn i dette sammen med forsvarssjefen og hærens ledelse, sa hun. Det skriver nettavisa Aftenposten.no.