Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange studenter må jobbe

7 av 10 norske studenter sier de må ha en deltidsjobb. Det kan gå utover karakterene de får på studiet.

7 av 10 studenter i Norge klarer seg ikke med støtten fra Lånekassen. Studentene sier de er nødt til å jobbe ved siden av studiet. De må ha en deltidsjobb for å ha råd til å leve. Det viser en undersøkelse.

En deltidsjobb kan gå utover studiet. For hver femte student påvirker det karakterene. Studenten gjør det ikke like bra på studiet fordi studenten må jobbe. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Håkon Randgaard Mikalsen er leder av Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Dette kan gjør at penger blir viktigere for å få gode resultater. Hvor flink studenten faktisk er, kan bli mindre viktig, sier Mikalsen til avisa Dagsavisen.

I Norden er det mer vanlig at studenter jobber deltid. I andre land i Europa er ikke dette like vanlig. Norske studenter er mer avhengig av en jobb enn studenter i Sverige og Danmark. Det viser undersøkelsen «Eurostudent VI 2018».

– Støtten fra Lånekassen er ikke nok. For å klare seg må du ha en jobb eller en familie som støtter deg. Det er viktigere enn før. Bare en tredel av støtten studenten trenger kommer fra lånekassen, sier Mikalsen.