Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mats skal studere sykepleie

En av ti søkere til høyere utdanning vil bli sykepleiere. Mats Myrstad er en av dem.

Rekordmange har søkt høyere utdanning i år, ifølge tall fra Samordna opptak. Totalt har over 150.000 søkt om studieplass. Det er rundt 12.000 flere enn i fjor.

Mats Myrstad er en av dem som skal studere til høsten. Han er 26 år gammel. Han har kommet inn på sykepleie-studiet på Nord Universitet i Bodø.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk nyheten. Det er mange som skal studere, så snittet er visst høyere enn vanlig. Kjæresten min søkte på politi-høgskolen og har også kommet inn. Vi har begge ventet i spenning på svar, sier Myrstad til Klar tale.

Paret bor i Bodø. De møttes gjennom vekter-selskapet til Myrstad, der de begge har jobbet som vektere i noen år. Som dørvakt får man av og til prøve seg i rollen som sykepleier, forteller Myrstad.

– Det kan oppstå akutte situasjoner på jobb. For eksempel har jeg vært vitne til både epilepsi-anfall og hjerte-infarkt. Andre har skadet seg og blødd. Sånne hendelser har gitt meg litt grunnleggende trening i førstehjelp. Det gir en god følelse å kunne hjelpe noen, sier Myrstad.

Tallene for årets opptak viser at 7.600 har fått tilbud om plass på en sykepleier-utdanning. Det er 403 flere enn i fjor. Av disse ekstra plassene var 250 planlagt. Resten er knyttet til korona-pandemien, opplyser Kunnskaps-departementet.

Myrstad tok avgjørelsen før pandemien brøt ut. Han sier likevel at koronaen ikke har lagt noen demper på ønsket om å bli sykepleier.

– Jeg håper politikerne nå har innsett hvor viktig denne yrkesgruppen er. Jeg tror sykepleiere etter denne tiden vil få noen fordeler med tanke på lønn og arbeidstid, sier han.

Sykepleier-utdanningene ved OsloMet, NTNU i Trondheim og Høgskulen på Vestlandet i Bergen er alle på listen over de ti studiene flest har satt som sitt førstevalg. En av ti søkere vil bli sykepleiere, viser tall fra Samordna opptak.

Det er fremdeles flest kvinner som søker seg til helsefag. Myrstad bryr seg ikke om at sykepleier-yrket er kvinnedominert.

– Jeg kjenner flere menn som studerer sykepleie. Blant annet fetteren min, som har inspirert meg litt til å ta studiet selv. Han jobber i psykiatrien, og sier det er mangel på mannlige sykepleiere der. På den måten kan det jo gi meg flere muligheter å være mann i dette yrket, sier Myrstad.

Han forteller at drømmejobben er å bli redningsmann på helikopter, altså jobbe i en luft-ambulanse.

Kjæresten til Myrstad, Sofie Iversen Hellesvik, skal starte på politihøgskolen i Bodø. Hun er 23 år gammel.

– Jeg vil gjerne jobbe med mennesker. Hjelpe til og skape trygget, sier hun til Klar tale.

Tidligere har hun prøvd seg på lærer-studiet, noe som viste seg å ikke være helt for henne. Men erfaringen fra militær-politiet ga mersmak, og gjorde at hun fikk lyst til å bli politi.

Begge gleder seg til studiestart i august.