Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Med hanekam mot Stortinget

18 år gamle Jonas er en av de aller yngste du kan stemme på i år. Han mener norske ungdommer trenger en krise.

Nesten halvparten av alle unge under 30 år stemmer ikke. 18 år gamle Jonas Johnsrud Bøhn er ikke en av dem. Han skal stemme for første gang i år. Han stiller også til valg. Jonas står på valglista til partiet Rødt i Akershus.

– Dagens ungdom lever i luksus. Hvis det kom en krise i økonomien, ville de lete etter en app som fyller opp kjøleskapet. Vi trenger nesten en krise. Ting er ikke blitt ille nok i Norge til at ungdom gidder å engasjere seg, sier han.

Mange snur seg når Jonas går gjennom de trange gatene i Drøbak i Akershus. Men det er han vant til.
– Det bor omtrent 15.000 mennesker i kommunen. Jeg er nok den eneste med høyt, rødt hår. Det er ikke for å skille meg ut. Jeg bare er den jeg er. Dette er meg, sier han.

Men Jonas er ikke bare en 18 år gammel politiker med rød hanekam. Han er også magiker og flammesluker. På skolen tar han fag som fysikk, matte og kjemi. I fritiden sjonglerer han på torget, eller går i skogen og plukker sopp. Men aller mest er han engasjert. Det blir han av byen han bor i.
– Drøbak er et lite sted. Det er kort vei fra store, dyre hus til blokker og små leiligheter. Byen engasjerer meg, sier han.

Selv har han bodd både i villa og i campingvogn.
– Det har gitt meg erfaring og formet meg som politiker. En av de viktigste politiske sakene for meg er forskjellene i samfunnet, sier han.
Tigging er et eksempel. Jonas er imot å forby dette.
– Folk har ikke lyst til å gi tiggerne penger, og da får de dårlig samvittighet. Det liker de ikke. Derfor vil de ha tiggerne bort, mener han.

Jonas har vært med i elevrådet, og vært leder for ungdommens kommunestyre. Han begynte å engasjere seg i politikk tidlig.
– Da jeg var fire år gammel, sa jeg til faren min at jeg ville skyte kommunen. Jeg var sint fordi de måkte snøfonner gamle damer falt i. Siden har jeg ikke holdt kjeft, forteller han.

I år er Jonas en av de unge som skal stemme ved stortingsvalget. Mange unge dropper å stemme. Ved forrige stortingsvalg stemte bare 57 prosent av førstegangsvelgerne. Politikerne vil aldri klare å gjøre noe med dette, mener Jonas.
– Politikere har ikke kontakt med ungdom. Derfor kan de ikke få ungdom til å stemme. Det er ikke egentlig så stor forskjell på 8-åringer og 18-åringer. Hvis du sier «gjør dette», så gjør de det motsatte, sier han.

I stedet må ungdom få andre unge til å stemme, mener Jonas. Han ønsker at flere unge skal diskutere politikk.
– Det er blitt litt sånn at enten er du en som bare driver med politikk. Eller så er du en vanlig ungdom uten meninger. Det er synd, men det går an å endre dette, sier han.

Flere unge sier at de ikke vet hvilket parti de skal stemme på.
– Hvis du er usikker, bør du først finne ut hva du mener selv, sier Jonas. Han forteller at han startet med å gjøre dette.                                                                                                         

– Så leste jeg om partiene, og fant det som passet best for meg. Det viktigste er at ungdom mener noe. Jeg presser folk for at de skal få egne meninger. Ikke for at de skal mene det samme som meg, sier han.

Jonas er nummer ti på valglista til partiet Rødt i Akershus. Valglista viser hvilke personer partiet vil ha inn på Stortinget. Likevel er ikke Jonas sikker på om han vil bli politiker.
– Jeg er glad i å snakke og liker å lære nye ting. Men jeg tror det er andre som passer bedre til å sitte på Stortinget enn meg. Jeg liker best å spre politikk blant vanlige mennesker. Politikerne på Stortinget snakker jo bare med politikere, sier han.

Følg valget på www.klartale.no/valg13