Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Minst norsk på 51 skoler

Skolene i Oslo er språk-delte. 51 skoler har flest elever med et annet morsmål enn norsk.

Det er 124 grunnskoler i Oslo. Ved 51 av skolene er det flest elever som har et annet morsmål enn norsk. Alle disse skolene ligger på østkanten, viser statistikk fra Oslo kommune. Slike elever kalles minoritets-språklige.

Det har også blitt noen flere elever av innvandrer-foreldre i Oslo-skolene. I forrige skoleår var det 39,6 prosent av elevene som var minoritets-språklige. Dette skoleåret er det 0,2 prosentpoeng flere.

Det går 54.344 elever i grunnskolen i Oslo. 21.626 av barna har et annet språk enn norsk som morsmål. Over halvparten av elevene for spesiell undervisning i norsk.
Ved seks av skolene har over 90 prosent av elevene et annet språk enn norsk som førstespråk. Seks skoler har mer enn 90 prosent elever med norsk som morsmål, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er barnas foreldre som har gitt informasjon om barnas språk til Oslo kommune. Det gjorde de da barna ble skrevet inn på skolen.

I Danmark er det også skoler der de fleste elevene er minoriteter. Der har myndighetene laget en egen ordning. Barn som har problemer med å snakke dansk, blir sendt med buss til skoler der det er flest dansker. Slik lærer de språket bedre.

LES MER HER: Busser barn til «hvite» skoler lenger unna

En lignende ordning er foreslått i Norge.

LES MER HER: Vil busse elever