Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Misfornøyde med avgifter

Alkohol og tobakk blir litt dyrere neste år. Og drikker du brus, må du betale 16 øre mer per liter. Det er det flere som ikke liker.

Avgiftene på alkohol og tobakk skal bare økes like mye som prisene ellers har økt i samfunnet. Regjeringen sier avgiftene egentlig burde økes mer. De vil beskytte folks helse og jobbe mot de sosiale problemer alkohol kan gi. Men politikerne frykter at folk smugler varene fra utlandet, eller handler mer i Sverige. Det kan skje hvis alkohol og tobakk blir mye dyrere i Norge.

Vin- og brennevins-leverandørenes forening (VBF) er ikke enige. De mener prisene på alkohol økes for mye. De reagerer selv om prisene bare økes like mye som prisene ellers. Vinmonopolet selger bare halvparten av det brennevinet som drikkes i Norge, hevder foreningen. De mener smuglere og de som selger alkohol i Sverige, er de som vil tjene på økte avgifter.

Også de som selger drikke uten alkohol, er misfornøyde. Petter Nome er direktør i Bryggeri- og drikkevare-foreningen. Han er misfornøyd med at avgiften på brus øker med 16 øre per liter.

– Vi støtter alle tiltak som kan bedre folkehelsen. Men dette er bare symbolsk. Denne økningen gjør ikke at folk får i seg færre kalorier. Det blir bare komisk, sier Nome.

Han sier andre varer som inneholder sukker, ikke har fått samme økning. Det gjelder varer som sjokolade, iskrem, syltetøy og sjokolade-pålegg. Men brusen blir dyrere, uansett om det er brus som ikke inneholder sukker.

Nome sier at Helse-direktoratet bare jobber mot brus. De burde heller prøve å få folk til å få i seg mindre sukker generelt, mener han. Sukker er en viktig årsak til at mange mennesker blir overvektige. Nome mener vi bør få en avgift som behandler alle varer med sukker likt.