Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mye smitte fra utlandet i januar

Minst 621 personer har tatt med seg korona-smitte fra utlandet til Norge i januar. Det er rundt dobbelt så mange som i hele desember.

– Det har vært en betydelig økning i import-smitten nå rett etter jul. Det sier Frode Forland til NTB. Han er fagdirektør i Folkehelse-instituttet (FHI).

Tall fra det nasjonale smitte-registeret viser at mange har blitt smittet i utlandet. Det gjelder 6,7 prosent av nye smittede etter nyttår.

Det er nesten tre ganger så høy andel som i desember. Da stammet bare 2,3 prosent av tilfellene fra utlandet. Totalt ble det meldt om 315 tilfeller av import-smitte i desember.

Fortsatt er det mange som ikke vet hvordan de ble smittet. Men av de 3.621 tilfellene i januar der smitteveien er kjent, spores rundt 17 prosent tilbake til utlandet.

Tall fra Oslo kommune viser samme utvikling i import-smitten. De to siste ukene i desember antok man at 4-5 prosent var smittet i utlandet. I de to første ukene på nyåret øktetallet til 14 og 11 prosent. Det opplyser Helseetaten.

– Dette er stort sett arbeids-innvandrere fra Litauen, Latvia, Polen og andre land i Øst-Europa. Noen er studenter fra utlandet. Det er også nordmenn som kommer tilbake fra juleferie i utlandet, sier Forland.

Fra 2. januar ble det obligatorisk å teste seg ved ankomst etter å ha vært i et rødt land.

– Det gjør nok at flere tilfeller oppdages, sier fagdirektøren.

– Det er veldig viktig at vi fanger opp import-smitten. Ikke minst fordi vi er bekymret for mutasjonene som er oppdaget i England og Sør-Afrika, sier han.

Først var regelen at folk som hadde vært i røde land måtte teste seg i løpet av det første døgnet i Norge. Men mange valgte å droppe testen. Derfor strammet regjeringen inn.

Fra mandag skal all testing helst skje på grense-stasjonen.

Nesten 8000 som kom fra utlandet dro videre fra flyplassen uten å teste seg. Dette har skjedd etter at testkravet 2. januar ble innført. Det viser tall fra Helse-direktoratet.

Ferske tall NTB har fått fra Helsedirektoratet viser at 7.890 utenlandsreisende har dratt videre fra flyplassene i Norge uten å teste seg i perioden etter at testkravet ble innført 2. januar og fram til 17. januar.

Totalt har 334 testet positivt for covid-19 på de norske flyplassene i perioden 2.–17. januar.

Forland håper dagens system vil fange opp tilfellene av smitte.

– Det er et ganske strengt regime. Selv om vi får en god del positive prøver, sitter jo disse innreisende i karantene. Foreløpig har import-smitten ikke ført til store utbrudd den siste tiden, så vidt vi vet.

Det har blitt mer import-smitte i Norge. Men den er fortsatt lavere enn i juli og august.

Mye tyder også på at test-systemet har hindret de nye virus-mutasjonene fra å spre seg videre i Norge. Totalt er det meldt om 33 tilfeller av den engelske varianten. Bare ett tilfelle av viruset fra Sør-Afrika er registrert.

Emneord

norge