Norge

Nå deles prisen ut

Thorbjørn Jagland holder tale for fredspris-vinneren i Oslo Rådhus.

– Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2010 skal tildeles Liu Xiaobo. Han får prisen for hans lange og ikke-voldelige kamp for menneske-rettigheter i Kina. Den Norske Nobelkomite har lenge ment at det er en nær sammenheng mellom menneske-rettigheter og fred, sier Thorbjørn Jagland.

Liu Xiaobo ble født 28. desember 1955. Det skjedde i Changchun i Jilin-provinsen i Kina. Han tok en bachelorgrad i litteratur på Jilin-universitetet. Og en mastergrad og doktorgrad på Beijing lærer-universitet. Han studerte fler år i utlandet. Blant annet gikk han på Universitetet i Oslo, på Hawaii og ved Columbia-universitetet i New York i USA.

I 1989 dro Xiaobo hjem. Han ville bli en del av dem som ønsket å kjempe for demokrati i Kina. Liu Xiaobo har laget et demokratisk skriv. Det består av seks punkter om hvorfor han er mot diktatur og hvorfor han er for folkestyre.

NYHETSGRAFIKK: Liu Xiaobo får ikke komme til Norge for å ta imot fredsprisen. Her kan du se hele programmet for utdelingen. LES MER HER: Tomme stoler under fredpris-utdelingen

– Vi beklager at prisvinneren ikke er til stede her i dag. Han sitter isolert i et fengsel nordøst i Kina. Heller ikke hans kone Liu Xia kan være sammen med oss. Det gjelder også resten av hans nærmeste familie. Det vil derfor ikke bli overrakt noen medalje eller diplom her i dag. Dette viser at prisen var nødvendig og på sin plass. Vi gratulerer Liu Xiaobo med årets fredspris, sier Jagland til forsamlingen i Oslo Rådhus. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Folk i salen reiser seg i en kraftfull applaus for Liu.

- Målet med prisen er ikke å fornærme noen, men å fremme fred. Selv om ingen av Nobel-komiteens medlemmer kjenner Liu, føler vi at vi kjenner ham. Vi har fulgt ham over lang tid, sier Jagland. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Liu blir sett på som en helt av mange. Det startet med studentopprøret på Den himmelske freds plass i Beijing i Kina i 1989. Opprøret ble slått hardt ned av kinesiske soldater. Flere hundre studenter døde. Men Liu bidro til at kampene ble langt mindre blodige enn de kunne ha blitt. Han fikk til slutt demonstrantene til å forlate Den himmelske freds plass. Alternativet var å bli drept for saken sin.

Det er ikke første gang at Nobels fredspris deles ut uten at vinneren er der. I 1935 ga Nobel-komiteen prisen til Carl von Ossietzky. Det ble svært mye bråk. Hitler ble rasende og forbød enhver tysker å motta noen Nobelpris. Kong Haakon var ikke til stede ved seremonien. Ossietzky kom ikke til Oslo. Han døde vel et år senere.

Det ble også mye oppstyr i Moskva da Andrej Sakharov fikk sin pris i 1975. Han fikk heller ikke motta prisen personlig. Han sendte sin kone. Det samme skjedde i 1983. Da gikk prisen til Polens tidligere president Lech Walesa.

Aung San Suu Kyi fikk fredsprisen i 1991. Det militære diktaturet i Burma ble rasende. Suu Kyi kunne heller ikke komme til Oslo. Årsaken var at hun satt i husarrest.

Siste utgave

På forsiden nå