Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nå er det din tur til å stemme

I dag (mandag) er det valgdag. Da er din siste mulighet til å velge hvem du vil ha med i kommunestyret eller i fylkestinget.

Politikerne har gjort sin siste innsats. De har vært i debatter. Blomster og brosjyrer er delt ut. De har gjort sine siste forsøk på å overbevise deg om hvilket parti og hvilke personer du bør stemme på.

– Nå handler det om å mobilisere. Vi må få folk til å gå og stemme. Det er viktig med de direkte møtene, sa Høyre leder og statsminister Erna Solberg til nyhetsbyrået NTB fredag formiddag. Hun banket på folks dører.

Leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet har fridd til velgere i Drammen, Tønsberg, Horten og Moss til og med lørdag. Folk har fått både ord og roser, skriver NTB. Begge de politiske lederne har snakket i debatter. Søndag avga Støre sin stemme. Det skjedde på Svendstuen skole i Oslo.

154 kommuner har åpne valglokaler søndag. Det gjaldt blant annet Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø.

Bjørn Moxnes leder partiet Rødt. Søndag stemte han ved Nordstrand skole i Oslo. Siv Jensen i Fremskrittspartiet stemte også i Oslo søndag.

Valgdirektoratet har sendt ut tekstmeldinger til folk i hele Norge som kan stemme. Men nå er det slutt på påvirkningen.

I dag (9. september) er siste valgdag. Folk med stemmerett kan avgi sin stemme kommune- og fylkestingsvalget. Ditt valg er viktig for demokratiet.

På valgdagen kan du stemme i egen kommune. Valglokalene har forskjellige åpningstider. Du finner ditt valglokale og åpningstider her. De siste valglokalene stenger klokken 21.00 mandag.

Det har også vært mulig å forhåndsstemme.I alt har 875.584 velgere forhåndsstemt, skriver NTB. Det det tilsvarer 21 prosent av de som kan stemme.

Har du fortsatt ikke bestemt deg? Da kan du lese Klar Tales partioversikt. Den viser deg forskjellene mellom ulike partier i Norge.

Lurer du på noen ord om valget? Eller hva du skal gjøre? Her finner du ordliste om valget.

Du kan også lese Klar Tales valgavis i sin helhet.

Vil du lese flere saker om valget og politikk? Les mer på klartale.no/valg2019.

Da er det bare å vente på hva som blir resultatet. Det blir kjent først sent mandag kveld. Du kan følge valget på klartale.no utover kvelden.