Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

- Nei til testing av barn

Foreldre skal ikke lenger kunne teste barna sine selv for arvemateriale DNA. Det har Bioteknologi-rådet bestemt.

Det finnes utrolig mange tester til salgs som familier kan bruke hjemme. Mange av dem kan brukes til å teste barn for arvematerialet DNA. Det skal bli forbudt.

– Vi mener det ikke skal være lov å teste barn, hvis det ikke skjer av helsevesenet. Dette er opplysninger vi mener barnet selv må bestemme over fra de er 16 år, sier Kristin Halvorsen til NRK. Hun er leder for Bioteknologi-rådet og tidligere leder av Sosialistisk Venstreparti (SV).

En test av arvematerialet kan for eksempel svare på om barn har evne til å bygge muskler. Da kan de bli gode i utholdenhet eller sprint. Slik er testen med på å vise hva barnet kan bli god til innen idrett. Tester for dette har kunnet kjøpes på norske apotek-. De har vært i salg siden i fjor.

Lars Engebretsen er forskningsleder i Den olympiske komité. Han er også professor ved Idrettshøyskolen og UiO. Han mener det bare er et spørsmål om tid før de tas i bruk på barn.

– I USA brukes slike tester av foreldre som vil mye på barnas vegne. De sjekker om barna har best anlegg for utholdenhet eller sprint, sier han.

Så langt i år er det solgt over 10.000 DNA-tester. De er kjøp fra 450 apoteker og fra de som tar det inn i Norge. Vi kjøper over 50 prosent mer enn i fjor. Det sier selskapet Swereco. De leverer testene.

Swereco Norge leverer tester til norske apoteker. De ser ingen grunn til å forby dem.

– Vi må ha tillit til at Norges befolkning og foreldre ikke bruker disse testene på barn. Dette er fremtiden. Å prøve å stanse teknologiske fremskritt er særdeles dumt, sier Henning Rytterager. Han er administrerende direktør.