Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nekter å følge grillforbudet

Varmen i sør har skapt tørke. Det er stor fare for brann, men noen griller likevel.

Søndag var den varmeste dagen i år i Sør-Norge. Det melder kanalen NRK. Aller varmest var det i Drammen og Vestfossen i Buskerud. Der ble det målt 32,9 grader. Flere steder sør i Norge hadde temperaturer over 30 grader.

Varmen har ført til tørke. Derfor er det ulovlig å grille flere steder. I Oslo er det forbudt med bål og grill i skog og mark. Det gjelder også i Hordaland og Rogaland.

I noen kommuner får du ikke engang grille i din egen hage. Heller ikke med gassgrill. I Rogaland gjelder det Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Rennesøy, Sandnes, Stavanger, Time, Finnøy, Hjelmeland, Strand og Forsand. I Hordaland gjelder det Bergen, Samnanger, Osterøy og Vaksdal.

– Vi har fått svært mange telefoner fredag kveld. Mange er uenige i totalforbudet, sier Ståle Fjellberg i Rogaland brann og redning til Stavanger Aftenblad.

Men den ekstreme tørken gjør det nødvendig, sier politiet. Lørdag ble det utrykning til en blokk i Stavanger i Rogaland. Det kom røyk fra gress i et blomsterbed. Trolig hadde sola skint fra en vindu og på gresset. Så lett startet brannen, tror politiet.

 

 

Mange nekter likevel å høre etter. Brannvesenet og politiet har slukket flere ulovlige bål og griller. Mellom 200 og 300 personer ringte nødnummeret til brannvesenet i helga. De ville varsle om andre som grillet, skriver Dagsavisen.

– Vi er litt oppgitte her. Folk må ikke ringe nødnummeret unødvendig. Det er ikke nødvendig å ringe oss for å sladre på alle, sier Bjørn Tore Farstad i Oslo brann- og redningsetat.

 

 

Nå synker temperaturene. Men på Østlandet er det små sjanser for regn denne uka. Også Bergen har små sjanser for regn framover. Byen er kjent for at det regner mye. Men nå har de hatt tre uker uten regn, melder Bergensavisa.

Mai har vært den varmeste i Norge siden målinger startet i 1900. Temperaturen har vært 4,2 grader over normalen, skriver nyhetsbyrået NTB.

Hele ti fylker har satt nye varmerekorder for mai. Disse fylkene har hatt sine varmeste mai-måneder noensinne: Akershus, Oppland, Østfold, Oslo, Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

– Det er naturlig å koble dette til endringene i klimaet, sier Jostein Mamen til NTB. Han forsker på klima ved Meteorologisk institutt.

Mamen forklarer at vær varer lenger. Årsaken er klimaendringene, mener han.

– Et høytrykk varer lenger enn det gjorde før. Det samme gjelder dårlig vær med lavtrykk, sier Mamen.