Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nobel-utdeling uten vinner

Nobel-komiteen frykter at Nobels fredspris ikke kan deles ut.

Verken Nobel-vinner Liu Xiaobo eller hans familie og venner får komme til Norge.

Geir Lundestad er Nobel-komiteens sekretær. Han forbereder seg på at fredsprisen til Liu Xiaobo kanskje ikke kan deles ut under selve seremonien i Oslo, skriver nettavisa vg.no.

LES MER HER: Vant fredsprisen

10. desember er det seremoni for utdeling av Nobels fredspris i Oslo. Demokrati-forkjemper Liu Xiaobo fra Kina vant Nobels fredspris i år. Men han kan ikke reise til Oslo for å motta prisen. Liu sitter i fengsel i Kina. Tirsdag ble advokaten hans nektet utreise fra Kina. Nobel-komiteen frykter nå at alle som kan tenkes å kunne motta prisen på vegne av Liu, vil bli nektet utreise fra Kina.

– Dette er noe vi har tenkt på en god stund. Det at det kan mangle noen som har blitt bedt av prisvinneren å ta imot prisen. Det kan hende at diplomet, medaljen og prispengene ikke deles ut til noen under selve seremonien, sier Lundestad til VG Nett.

LES MER HER: Venner må hente fredsprisen

Nobel-komiteen er forberedt på dette. Lundestad sier likevel at det fortsatt er én måned igjen før seremonien i Oslo Rådhus. Situasjonen kan endre seg.

Nobel-komiteen har kontakt med Lius kone Liu Xia gjennom andre personer. Xia sitter i husarrest og kan ikke komme til Norge. Men komiteen ønsker å forberede utdelings-seremonien. Liu Xiaobo skal ha skrevet mer enn 700 tekster som kan brukes som takketale.

I 1935 ble heller ikke prisen delt ut. Da var det Carl von Ossietzky som vant Nobels fredspris, men som ikke kunne komme til Oslo for å få den.

Kinesiske myndigheter forsøker også å hindre at andre land møter opp til utdelings-seremonien. De har sendt til brev til flere land i Europa og advart dem mot å delta.