Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Nødvendig med regler som er strenge

Innvandringsminister Sylvi Listhaug vil ikke svare på om hun vil endre forslaget til asylregler. Flere partier mener forslagene er for strenge.

Regjeringen har kommet med forslag til regler for asylsøkere i Norge. Både Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF)har sagt de er for strenge. De kan også få alvorlige følger, mener ulike organisasjoner og Utlendings-direktoratet. Onsdag måtte Sylvi Listhaug svare for seg i Stortinget. Hun er innvandringsminister.

KrF spurte henne om feil i tall og fakta om asylsøkere i Norge.

– Når det gjelder faktafeilene, så får vi ikke noe godt svar. Hun hadde stått seg på å være litt mer ydmyk. Hun burde forsikret oss at Stortinget ville få noe grundigere neste gang. Det ville skapt mer trygghet, sier KrFs Geir Bekkevold til nyhetsbyrået NTB.

Partiene har reagert på regjeringens 40 forslag til nye regler.

KrF spurte også Listhaug om hun var villig til å endre noen av forslagene. Slik kunne regjeringen blitt enige med de andre partiene. Men Listhaug sier at det fortsatt er nødvendig med strenge regler.

– Jeg er opptatt av at de innstramningene vi blir enige om, er nok. For vi kan få en enorm utfordring i løpet av dette året. De forventer at det kan komme dobbelt så mange asylsøkere til Europa i år enn i fjor, svarte Listhaug.

Regjeringen har foreslått at asylsøkere under 18 år skal få opphold midlertidig. Det blir det trolig ikke flertall for. Heller ikke kraevt at en flyktning må ha jobbet eller tatt utdanning i fire år. Først da kan bli gjenforent med familien sin.

Listhaug vil ikke svare på hvordan det blir til slutt. Men hun mener situasjonen er alvorlig for enslige mindreårige asylsøkere.

– Det en ganske alvorlig sak at så mange unge blir sendt alene ut på en farefull reise. Mange opplever vold og overgrep. Da må vi ta grep som hindrer at barn reiser hit. Jeg er spent på om de andre har forslag som kan bidra til å hindre dette, sier Listhaug til NTB.

Listhaug og statsminister Erna Solberg inviterte til et møte. Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og Venstre skal dit. Møtet skjer denne uka. De skal snakke om den spente situasjonen.

– Under møtet kommer vi til å legge fram en alternativ liste. Det vil være en langt bedre liste enn statsrådens, sier Trine Skei Grande til NTB. Hun er leder i Venstre.

LES MER HER: Får mye kritikk for asyl-forslag

LES OGSÅ: Bekymret over ny asyl-lov