Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nordmenn drikker mye melk

Norge er på topp ti over land i verden som drikker mest melk.

I dag er det Verdens melkedag. Det er den fjortende gangen dagen markeres. Det var Food and Agriculture Organization (FAO) som startet verdens melkedag i 2001.

FAO mener denne dagen gir økt oppmerksomhet til melk. Det at mange land i verden velger å feire denne dagen viser at melk er en matvare for hele verden. Det skriver de på sine nettsider.

Nordmenn er på topp ti over verdens mest melke-drikkende folk. Det viser en rapport fra International Dairy Federation (IDF).

For 50 år siden drakk de aller fleste nordmenn melk daglig. Norge toppet listen over land med høyest inntak av melk. Forbruket har gått ned. Men vi er fortsatt i verdenstoppen. Det drikkes mest melk i Midt-Norge.

Fem av ti nordmenn drikker melk hver dag. Det viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for Opplysningskontoret for meieriprodukter (Melk.no).

– Meieriprodukter har mange bruksområder. Vi ser at det er til frokosten at melkeforbruket er størst i Norge. Det sier Ida Berg Hauge. Hun er daglig leder i Melk.no.

Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i nordmenns kosthold. Ett glass melk inneholder seks viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag. Kalsium er et av dem. De fem andre er riboflavin, jod, kalium, vitamin B12 og fosfat. Sammen med fisk er melk og meieriprodukter en viktig kilde til jod. Det skriver Norsk Tidsskrift for Ernæring.

Kalsium er viktig for skjelett, tenner og muskler. Sammen med vitamin D er kalsium en av de viktigste byggesteinene for å bygge opp og vedlikeholde skjelettet.

Melk har i tillegg proteiner av høy kvalitet. Det skriver Tine Meierier.

I Norge drikkes det mest melk i Trøndelag og Møre og Romsdal. I Midt-Norge drikker seks av ti melk hver dag.

– Vi nordmenn liker best å drikke melken til frokost. Hele 84 prosent av de som bor i Midt-Norge spiser frokost hver dag. Det kan være forklaringen på deres høye inntak, sier Ida Berg Hauge.

På Østlandet drikker over fem av ti melk hver dag.

Vestlendinger er de som drikker minst melk i Norge. Bare 43 prosent drikker melk hver dag.

I Oslo drikkes det også mindre melk enn resten av landet. Her drikker 44 prosent melk hver dag.

Andre land har også et høyt inntak av melk og meieriprodukter. Men de bruker gjerne melken litt annerledes enn i Norge.

Nordmenn drikker gjerne et glass melk til frokost. I USA bruker de melk i frokostblandingen. Franskmenn bruker melk i kaffen og gjennom de franske ostene. I Hellas er det vanligst med yoghurt.

Verdens melkedag blir feiret over hele verden. Blant annet arrangerer melkeprodusenten Alaska Milk Corporation (AMC) et familieløp for å sette fokus på melk. Det skjer i byen Bonifacio Global City på Filippinene.