Nordmenn spiser for lite jod
Nå skal myndighetene tilsette mer jod i maten vår.

Meld deg på nyhetsbrev fra Klar Tale.
Mange nordmenn spiser for lite jod. Problemet hadde vært løst hvis vi spiste mer hvit fisk og egg, eller drakk mer melk.
Men nordmenn drikker mindre melk enn før. Vi får i oss mindre jod enn det som er anbefalt. Dette gjelder særlig kvinner i fruktbar alder.
Dette vil myndighetene endre på. De starter et program for å få mer jod i kosten, ifølge Gry Hay. Hun er spesialrådgiver i Helsedirektoratet.
Det skal blant annet bli mer jod i saltet vi bruker i mat. I dag inneholder et gram salt 5 mikrogram jod. Dette justeres opp til 20 mikrogram jod per gram med salt.
Sverige har gjort det samme. Der inneholder et gram salt 50 mikrogram jod.
Hvorfor er jod viktig?
Jod er viktig for stoffskiftet gjennom hele livet. Det er også viktig for utvikling av hjernen og nervesystemet. For lite jod kan føre til sykdommer som struma og problemer med stoffskiftet.
Det er også en sammenheng mellom intelligens og hvor mye jod vi får i oss, ifølge nyere forskning.
– I Sverige har vi sett at jodberiking i matvarer er avgjørende for folkehelsen, sier Rickard Hedin. Han er daglig leder i Groupe Salins. Selskapet produserer salt.
Flere matvarer får mer jod
I Norge skal flere matvarer få mer jod. Det gjelder grovt havsalt og salt som brukes i brød og annen bakst. Det blir også mer jod i alternativ melk, som havremelk.
Jod finnes naturlig i fjell, jord, saltsjøer og sjøvann. I Norge er jorden og vannet fattig på jod. Derfor er det nødvendig å tilsette jod i mat. Slik får både mennesker og husdyr i seg nok jod.