Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge nekter å ta imot flyktninger

Personer som er reddet i Middelhavet, får ikke komme til Norge. Det sier justisminister Jøran Kallmyr.

Norge har blitt spurt om å ta i mot båtflyktninger og migranter. Det gjelder personer som er reddet i opp i to skip i Middelhavet. Men Norge sier nei, ifølge justisministeren.

– De har spurt om vi kan ta imot migranter fra «Open Arms» og «Ocean Viking». Det har vi sagt nei til, sier Jøran Kallmyr til kanalen NRK.

Årsaken er at det ikke finnes noen ordninger for å hindre at folk setter ut på sjøen.

– Dette gjelder for eksempel et system for å skille ut folk. Sånn at vi raskt kan sende tilbake dem som ikke skal ha få bli i Europa. Vi ønsker ikke å bli med på en fordeling av flyktninger før det er på plass, sier Kallmyr.

Frankrike og fem andre land i Den europeiske union (EU) har sagt ja. De vil ta imot migrantene fra skipet «Open Arms». De skal også behandle søknadene om asyl fra båtflyktningene.

Båtflykningene har vært på skipet i 20 dager. Tirsdag hoppet flere i sjøen og forsøkte å svømme i land. Folk som jobber på båten sa at de hadde mistet kontroll over situasjonen. Flere land har nektet å la skipet komme til land. Italia er blant disse landene.

Det norske skipet «Ocean Viking» leies av organisasjonen Leger Uten Grenser og en fransk organisasjon. Det er 356 migranter om bord. Skipet lå tirsdag like vest for Malta. De har ennå ikke noe sted de sette av båtflyktningene de har reddet.

Flere tusen båtflyktninger velger fortsatt å reise over Middelhavet med småbåter fra Afrika. Mange drukner på veien. Noen blir reddet av redningsskip.