Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge stenger flyplasser og havner

Fra mandag stenger norske flyplasser og havner delvis. Det blir strengere kontroll langs grensene. Hensikten er å unngå smitte av viruset korona.

Norge kommer til å stenge flyplassene og havnene. Det sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse lørdag.

Årsaken er korona-krisen. Omtrent 1.000 mennesker er smittet av viruset korona i Norge. Tre personer er hittil døde.

– Vi ønsker at ingen som ikke har kritisk grunn, skal komme til landet. Vi gjør det med mål om å beskytte oss mot smitte, sa statsministeren.

Hun fortalte om flere nye tiltak som Norge skal gjøre.

1: Norge stenger flyplasser og havner. Det skal brukes ekstra folk fra blant annet Heimevernet. Slik skal de vokte grensene. Stengingen skjer fra mandag klokken 08.00.

– Det betyr at ingen får reise til Norge. Men det betyr ikke at grensen blir helt lukket. Det blir mange kontroller og færre steder å krysse grensen på. Men vi skal ha viktige varer inn og viktige varer ut av landet, sa Solberg.

Det vil fortsatt gå fly til og fra flyplasser i Norge. Men noen flyplasser er stengt. Her kan du se hvilke flyplasser det gjelder.


Nordmenn på reise i utlandet skal også få komme hjem. Noen fly får derfor lov til å lande. Nordmenn kan også reise via Danmark. Dette landet er det gjort avtale med. Danmark er også stengt.


Nordmenn som bor fast i utlandet, må forholde seg til myndighetene der. De må selv snakke med flyselskap og forsikrings-selskap for hjelp til å komme hjem, ifølge Solberg.
 

2. Norge vil bruke Heimevernet og Sivilforsvaret. De kommer blant annet til å være på flyplasser, sa Solberg.


3. Myndighetene har spurt norske flyselskap om hjelp. Norge ønsker at de skal frakte utstyr fra Kina til Norge. Det gjelder utstyr for å hindre smitte. Det kan også bli aktuelt å hente nordmenn i utlandet der det er mange. Solberg sa at dette foreløpig ikke var helt klart.
 

4. Lørdag kom UD med nye reiseråd. Ingen skal reise fra Norge. Nordmenn må komme hjem. Det gjelder fra lørdag til over påske.


5. Ikke reis på hytta. Det belaster helsevesenet der hyttene er. De ligger i små kommuner. 

– Jeg oppfordrer alle til å reise hjem. Vi kommer til å bruke Sivilforsvaret for å minne folk på det, dersom det blir nødvendig, sa Solberg.


6. Arbeidsliv og næringsliv. Nye tiltak får store følger for folk og næringsliv. Spesielt folk som driver små selskap alene eller jobber som frilansere.

– Myndighetene forventer titusenvis av permitterte de neste ukene, sa statsministeren.

Folk må ta pause i jobbene sine, fordi alt stopper opp.

Les om de nye reglene her!

Regjeringen har allerede kommet med tiltak som skal hjelpe. Og det vil komme mer, lover de.

Hun varslet også at det blir nye og endrede råd hele tiden.

LES OGSÅ: Skriver om korona på ulike språk