Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norsk kan bli borte fra Oslo-skolene

Det blir stadig færre elever som har norsk som sitt hovedspråk. Politikerne er bekymret.

Det er 136 grunnskoler i Oslo. Grunnskolen er barneskolen og ungdomsskolen. Ved 58 av disse skolene kommer flesteparten av elevene fra andre land. De har et annet språk enn norsk som sitt hovedspråk.

I 2000 hadde 31 prosent av elevene ikke norsk som hovedspråk. I 2010 er det 40 prosent av elevene som ikke har det. Fortsetter denne utviklingen, er de norske elevene i mindretall i 2021. Det skriver avisa VG Nett.

– Det er ikke helt bra med skoler hvor 80 prosent av elevene ikke er norske. Det burde ikke vært slik. Men vi vil gjøre noe med det vi kan få gjort noe med, sier Torger Ødegaard til VG Nett. Ødegaard er skolebyråd for paritet Høyre (H).

Han sier at en elev er en elev, uansett hvilket land han eller hun kommer fra. Og uansett hvilket språk eleven har som hovedspråk.

– Vi ønsker ikke flere skoler hvor mange av elevene ikke har norsk som hovedspråk. Det må vi passe på. Da blir det vanskelig å få elevene til å delta i samfunnet, sier Jan Bøhler. Han er leder for Arbeiderpatiet (Ap) i Oslo.

På Mortensrud skole er det flest elever som ikke har norsk som hovedspråk. Det er 97 prosent av elevene.

VG Nett har laget en grafikk. Den viser antall elever som ikke har norsk som hovedspråk. Den kan du se her.

Hva synes du om at stadig flere elever ikke har norsk som hovedspråk? Skriv en kommentar til oss under artikkelen. Den kan komme på trykk i papirutgaven av Klar Tale.