Aldri før har så mange innvandrere blitt norske. I fjor fikk Norge 41.100 nye statsborgere. Klar Tale har snakket med noen av dem.
– Moren min var fra New York. Faren min var norsk. Han bodde i New York og de møttes der. Jeg er født i New York i USA, sier han.
Nå er Erik Modal 51 år gammel. Han bor langt unna USA, i Holmestrand i Vestfold med kona si. Han jobber som kommunikasjons-rådgiver i Vestre Viken helseforetak i Drammen. Det er umulig å høre på dialekten hans. Men Modal er både norsk og amerikansk.
Fra 1950-tallet til 1970-tallet bodde det masse nordmenn i New York. I en del av byen bodde det bare nordmenn. De kalte det «Lapskaus Boulevard».
– I 1978 flyttet vi til Norge. Da var jeg sju år gammel. Vi flyttet til den lille byen Flekkefjord i Agder Fylke. Der faren min var fra, sier Modal.
Modal vet ikke helt årsaken til at de flyttet.
– Vi flyttet i februar. Da var jeg ikke gammel nok for norsk skole. Jeg hadde fri til august. Jeg måtte lære meg språket. Det gikk raskt. Men det er forskjeller mellom New York og Flekkefjord, sier han.
Modal har hatt permanent oppholds-tillatelse i Norge. Dermed har han kunnet bo og jobbe i Norge på ubestemt tid. Men han har måttet søke om oppholdskort hvert andre år.
– Det er det eneste negative med å ikke ha norsk statsborgerskap. Jeg kunne heller ikke stemme under stortingsvalget, sier han.
Modal har nå bodd 44 år i Norge. Først i 2022 fikk han norsk statsborgerskap.
– Jeg tror jeg hadde mulighet til å få norsk statsborgerskap da jeg ble 18 år. Men jeg ville slippe militær-tjeneste og sa nei. Jeg jobbet isteden, sier han.
I Norge har det ikke vært lov å ha to statsborgerskap. Regelen ble endret i 2020. Nå kan folk ha ett eller flere statsborgerskap. Modal tenkte: «hvorfor ikke søke om norsk statsborgerskap?»
– Jeg har alltid følt meg mest norsk. Men også alltid følt meg amerikansk, sier han.
Modal forteller at siden moren var amerikaner, så snakket de amerikansk hjemme.
– Da jeg var på besøk hos familien i New York, kunne de ikke høre jeg var norsk. Jeg føler meg amerikansk. Men helt sikkert mest norsk, sier han.
Han søkte om statsborgerskap i mai.
– Jeg fylte 50 år i februar i fjor. Da fikk jeg en bunad fra Vest-Agder i gave. Jeg lurte på om jeg skulle ha den på da jeg leverte søknaden hos politiet. Men jeg tenkte jeg heller kunne ha den på seremonien for nye, norske statsborgere, sier han.
Han fikk raskt svar som følge av at han har bodd lenge i Norge.
– Få uker senere fikk jeg et varsel på mobilen. Jeg hadde fått noe i postboksen i Digipost fra UDI. Der sto det at jeg hadde fått norsk statsborgerskap.
– Det var større enn jeg hadde trodd. Mer enn jeg vil innrømme, sier han.
Nå har Modal både norsk og amerikansk statsborgerskap.
– Jeg har det beste i begge leirer. Det gir meg litt mer tilhørighet til Norge, selv om jeg hadde levd helt greit uten norsk statsborgerskap. Men det er noe med å formalisere det forholdet jeg har hatt til Norge siden 1978, sier han.
Men det norske passet må han vente litt lenger i kø for å få.
– Det kan ta litt tid. Men jeg har fått time i Drammen. Det er ikke så viktig akkurat nå når jeg skal reise i sommer. Jeg kan bruke det amerikanske passet, sier han.
Modal har tidligere bodd og jobbet et halvt år i New York. Selv om han er glad i USA, er han veldig glad han bor i Norge.
– Vi ser hvor mye bedre vi har i Norge. Blant annet med tanke på helse-tjenester. I Norge har du stort sett gratis lege, sier han.
– Jeg har det veldig bra i Norge. Jeg skjønner at folk vil bo her, sier han.