Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Norske boligpriser kunstig høye

En amerikansk professor frykter at prisene på norske hus er for høye. De kan komme til å bli lavere, tror han.

Utviklingen i prisene på norske hus minner om en boble. Det mener den amerikanske professoren Robert Schiller. En boble kan sprekke. På samme måte kan prisene på hus plutselig begynne å gå nedover. Schiller har tidligere hatt rett når han har vurdert Internett-markedet. Han sa også på forhånd at prisene på amerikanske hus kom til å bli lavere. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.

– Dette ser virkelig ut som en boble, sier professoren til Dagens Næringsliv. Prisene på norske hus har økt med 35 prosent de siste fem årene. I USA har prisene gått ned med 33 prosent i samme periode. Det viser Shillers egen oversikt over boligpriser.

Shiller skal tale onsdag på selskapet Skagen Fondenes nyttårs-konferanse i Oslo. Han sier det likevel er vanskelig å vite om prisene virkelig kommer til å synke.

– Men dette ser ut til å være temmelig nær slutten, sier Shiller.

Professoren mener det som oftest ikke er en årsak utenfra som gjør at boblen sprekker. Han sier at det ikke var krisen i økonomien som gjorde at boblen sprakk i USA, men stikk motsatt.

– Prisene på hus falt fra 2006. Det var det som til slutt gjorde at vi fikk økonomisk krise. Det var boblen selv som gjorde at boblen sprakk, sier Shiller.

Politikerne kan bestemme at det skal bygges nye hus flere steder. Det kan gjøre situasjonen bedre i Norge, mener han.

– I århundrer har byer spredd seg lenger utover. Jeg kan ikke skjønne at det kan være et problem i Norge. Er det noe dere har nok av, så er det land, sier professoren.