Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

NSB: - Jobb hjemmefra

Flommen gjør at tog ikke kan kjøre. Veier er også stengt. Nå ber NSB folk om å jobbe hjemmefra.

I Sør- Norge er det flom og jordras. Det fører til store problemer for reisende på Dovrebanen, Kongsvingerbanen og flere veier, spesielt Hedmark. NSB ber derfor nå folk som har mulighet om å jobbe hjemmefra.

Hele natt til onsdag har det regnet i store deler av Sør-Norge. Klokken 6.15 onsdag morgen måtte Dovrebanen stenges mellom Eidsvoll i Akershus og Hamar. Årsaken er to store ras og mye vann, blant annet ved Espa i Hedmark.

Like etter klokka 7 ble det klart at Kongsvingerbanen måtte stenges mellom Årnes og Haga. Det er flom ved sporet.

– Skinnegangen henger i løse luften, sier pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

LES MER HER: Flom skaper store problemer

I 8.30-tiden måtte også strekningen fra Lillehammer og nordover til Ringebu stenges på grunn av alt vannet.

Mange steder har NSB ordnet alternativ transport. Men det er vanskelig å få tak i nok busser og mange veier er stengt. Derfor blir det store forsinkelser onsdag. 

– NSB oppfordrer de som har mulighet for å jobbe hjemmefra, om å gjøre det i dag, sier Lundeby.

Mye vann over veien E6 ved Stange fører til store problemer i trafikken. Masse vann førte til at E6 måtte stenges ved Espa i 7.30-tiden.

Det skal være vanskelig å kjøre på veiene i Hedmark. Politiet har fått flere meldinger om skader. 

Men politiet er oppgitt over mange bilister som ikke bryr seg om at det er skilt på E6 hvor det bes om at bilistene kjører andre veier. Mange velger likevel å fortsette å kjøre på E6 mot sperringene i Stange kommune.

Onsdag morgen har det også kommet meldinger fra huseiere i Elverum, Nord-Odal og Løten om vann i kjellere på grunn av mye regn.

I Akershus fikk politi og brannvesen meldinger fra folk som bor i Eidsvoll, Aurskog-Høland og Årnes om oversvømte kjellere. 

Det er meldt mye regn i Sør-Norge de neste dagene. Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har varslet om flom flere steder. Flommen kan bli spesielt stor i Telemark, Buskerud og i Oppland. Der kan det bli femtiårs-flom. Utrykket femtiårs-flom brukes for å si noe om hvor stor flommen er. Det er en type flom vi vanligvis kan oppleve to ganger per 100 år, skriver dagsavisen.no.

Det er ventet at vannet vil stige kraftig i Tyrifjorden og Drammenselva. Det vil også skje i Gudbrandsdalslågen og Glomma. Det samme gjelder Mjøsa og Øyeren.

NVE sier de følger utviklingen nøye. De vil sende ut en ny varsel onsdag.