Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nye regler for bilder i norske pass

Kravet om at ørene må være synlige skal bort. Det er det mange som er glade for.

I flere religioner er det viktig at ørene er dekket til. Det kan være med blant annet en turban, sjal eller en hijab.

Men det har vært vanskelig for både sikher, kristne nonner og muslimer. Fra 2014 har det vært et krav å vise ørene på bildet i pass, skriver avisa Vårt Land.

– Mange har ment at synlige ører gir tryggere pass. Spørsmålet er om vi får sikre nok pass uten synlige ører. Det mener vi at vi gjør. Og der er vi enige med de aller fleste land i verden, sier Monica Mæland. Hun er justisminister.

Det er bare Norge og Frankrike som har hatt et slikt krav. Mæland sier at norske sikher har jobbet lenge for at regelen blir endret.

– Vi vet at dette betyr veldig mye. De har jobbet iherdig. Det skal de ha æren for, sier hun.

Endringen vil også gjelde for de nye nasjonale ID-kortene. De skal etter planen komme i november. Mæland sier at både pass og kortene vil være sikre nok uten at folk må vise ørene. Politiet ville at regelen skulle være som den er i dag.

– Ja, det er riktig at en del ga oss det rådet. Det ble forklart med at det er sikrere. Men det er ikke slik at vi skal kreve mer enn det som er nødvendig. Særlig når de kan bli oppfattet å være forskjells-behandling og at det er et hinder for religionsfrihet. Det ønsker vi altså ikke, sier Mæland til kanalen NRK.