Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Omstridt muslim til Norge

Yusuf al-Qaradawi kommer til Norge. Politikere fra Kristelig Folkeparti (Krf) mener han er en jødehater. De sier han vil få folk til å gjøre terror-handlinger.

Qaradawi skal være i Norge en stund for å lage regler for muslimenes bønnetider. Det skriver den tyrkiske avisen Today's Zaman.

Muslimer skal be fem ganger om dagen. Bønnetidene bestemmes utfra soloppgang og solnedgang. Men i nord har det ikke vært mulig å bestemme bønnetider. Det er fordi sola ikke går ned på flere uker om sommeren. Noen steder står sola aldri opp om vinteren. Qaradawi skal finne ut hvordan bønnetidene skal være i nord. Det hevder den tyrkiske avisen.

Det islamske forbundet inviterer Qaradawi til Norge. De sier han kan komme hit som del av en konferanse.

– Det islamske forbundet arrangerer konferansen. Det sier Basim Ghozlan i Det islamske forbundet til nettavisa vg.no.

Men det er ikke riktig at Qaradawi skal bestemme bønnetider, hevder Ghozlan.

– Hvis noen skal gjøre det, vil det være eksperter. Qaradawi er ikke ekspert på bønnetider, slår Ghozlan fast.

Qaradawi er født i Egypt. Han er muslimsk teolog. Det betyr at han er ekspert på islam. Han har sagt at ektemenn kan slå sine koner. Han mener også at det er greit for menn å gifte seg med ni år gamle jenter. Det er så lenge jenta fortsatt er jomfru. Og hun må gifte seg frivillig. Qaradawi giftet seg med sin andre kone da han var 60 år. Da var jenta han giftet seg med, 14 år gammel.

Han har også sagt at det er greit å omskjære kvinner. Omskjæring betyr å skjære vekk deler av kjønnsorganet. Det er forbudt å omskjære kvinner i Norge. Qaradawi mener dessuten at det var Gud som gjorde at så mange jøder ble drept under 2. verdenskrig. Gud straffet jødene, mener han. Qaradawi sier også at han gjerne vil dø som martyr i et angrep mot jøder.

En gruppe politikere fra Kristelig Folkeparti (Krf) kaller ham «døds-sjeiken». I februar i år krevde politikerne at Islamsk Råd i Norge må forklare hva de mener om Qaradawi. Politikerne sier at Qaradawi hater jøder. De mener også at han har oppmuntret til terror.