Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oslo kan få 43 prosent flere vaksiner

Hovedstaden kan få opptil 43 prosent flere vaksiner enn før. Det er som følge av at regjeringen endrer planen sin.

Tirsdag endret Folkehelse-instituttet (FHI) sine anbefalinger om vaksinering. Det gjør at regjeringen endrer sin plan for vaksineringen. Dermed kan Oslo få opptil 43 prosent flere vaksiner enn før. 

Dosene skal nå leveres ut fra andel innbyggere over 18 år. Istedenfor andel over 65 år. Det betyr mange flere doser til Oslo og andre kommuner med mange unge. 

– Justeringen har vært planlagt hele tiden. Nå har vi vaksinert så mange at det er viktig å gjøre dette nå, sier Geir Bukholmtil avisa Aftenposten. Han er smittevern-direktør i FHI.

Det muterte viruset er mer smittsomt. Det har rukket å gjøre stor skade. Det er ett av argumentene for å vaksinere områdene der det bor flest folk tett. Det forklarer Bukholm.

Han sier denne endringen har mer å si. Det er sammenlignet med omfordelingen som regjeringen bestemte forrige uke. Det kalte de og FHI for en «beskjeden skjev-fordeling». Da bestemte de at områder med mye smitte skulle få 20 prosent flere doser. Det gjelder mellom 15. mars og 15. juni.

I neste uke får Norge til sammen 90.750 doser med vaksine. De skjer etter at selskapet AstraZeneca sa at de måtte kutte halvpparten av dosene de skulle sende til Norge. De måtte kutte fra omtrent 50.000 til bare 26.400 doser.