Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Østlandet kan få flere vaksiner fra midten av mars

Oslo og andre kommuner kan få flere vaksiner mot korona. Men først må folk landet rundt få dose nummer to.

– Flere blir smittet. Antallet øker over hele landet. Det kan være starten på tredje bølge. Da er det også med mest smitte av muterte varianter. Vi har sett at det skjer i Europa. Det kan bli krevende. Nye studier viser at folk kan bli sykere av de muterte virusene. Da må flere på sykehus. Ahus har fått tre ganger flere pasienter på to uker, sier helseminister Bent Høie.

– Det er viktig at kommuner nå gjør tiltak for å stoppe smitte raskt. Det er ikke tid til å vente for å se om det går bra uten. Det kan bli behov for strengere regler nå. For det virker som tiltak i Norge og lokalt er for svake. Så nå kan det bli behov for strengere regler enn det vi hadde planer om, sier Høie. 

Han minner om at Norge har klart å få ned smitten etter bølge nummer en og to. 

– Hvis vi klarer å slå ned bølge ned i mars og april, så kan mai være en måned med håp. Det blir tøft. Men vi kan klare det sammen, sier han.

Han sier det kan bli flere vaksiner til områder med mye smitte. Men det vil ha liten effekt på hvor fort viruset smitter. Og de må gi dose to til sårbare grupper som har fått dose én. Det må skje før det kan bli endringer i hvor vaksiner blir fordelt. 

– Nå er de mest sårbare i Norge i ferd med å bli vaksinert. Da kan vi fordele etter hvor mange som bor i hver kommune. Oslo får nå 9,2 prosent av vaksinene. Det er når det blir fordelt etter hvor mange sårbare som bor i kommunen. Hvis det blir fordelt etter folketall, så kan Oslo få rundt 13 prosent. FHI kan endre dette hvis de mener det er rett, sier Høie.

Han sier også at det er mulig å fordele etter hvor mye smitte det er i ulike områder.

– Det er tre alternativer fremover. Vi kan gjøre som vi gjør nå. Vi kan gi litt flere vaksiner til områder med mye smitte. Og vi kan gi mange flere vaksiner til de områdene. Vi vil gi litt flere doser til noen bydeler i Oslo, og noen kommuner på Østlandet, sier Høie.

Han sier også at det vil føre til færre vaksiner for andre kommuner. De 330 som har hatt færrest alvorlig syke med korona får tre prosent færre doser.

Det er ventet at Norge får 650.000 doser med vaksine i mars, sier Høie. Norge har også vaksinert omtrent like mange som andre land i Norden, sier Camilla Stoltenberg. Hun er direktør i FHI.

– Vi har vaksinert en litt mindre andel enn Danmark og Island. Men vi har vaksinert en litt større andel enn Sverige og Finland, sier hun. 

Stoltenberg sier også at det er vanskelig å spore smitten nå. Hun ber derfor om at flere laster ned appen Smittestopp. Til nå har rundt 900.000 begynt å bruke den, sier hun. Over 1.200 smittede har varslet folk gjennom appen om at de bør teste seg.