Norge
– På tide å tenke nytt om barns helse
Norske barn har noen av verdens beste muligheter for god helse. Samtidig er Norge av de dårligste på å beskytte barns rett til et godt klima.

Norge er på både topp og bunn i den nye rapporten. Norske barn har verdens beste mulighet for å få en god helse. Men Norge er blant de dårligste landene på å beskytte barns klima-rettigheter. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
Rapporten er et resultatet av et samarbeid. 40 eksperter på barn og unges helse har laget rapporten. En av de som står bak samarbeidet, er Unicef. De er verdens-organisasjonen FNs organisasjon for barns rettigheter. Verdens helse-organisasjon (WHO) er også med. Det er også lege-magasinet The Lancet.
Les også: Unicef ber foreldre tenke seg om før de deler bilder av barna
180 land blir målt på hvilke muligheter barn har i framtiden. De måler barns trivsel, helse og utdanning. De ser også på tilgangen på mat, hvordan rikdom er fordelt, og mer.
– Det er på tide å tenke nytt om barns helse. Det er på tide med en ny tidsalder der alle regjeringer sørger for at barns ve og vel er viktigst av alt. Det sier Camilla Viken. Hun er general-sekretær i Unicef Norge.
Hun sier barns helse har blitt mye bedre de siste 20 årene. Det er verden rundt. Men hun mener utviklingen har stoppet. Hun er redd det kan bli verre.
– Klima-endringer, skadelig reklame og overvekt. Det er noen av de nye, store truslene mot våre barn. Det er trusler som var utenkelig for noen få generasjoner siden, sier Viken.
Les mer: Et barn dør hvert femte sekund
Rapporten viser at ingen land klarer alt. De fleste svikter på et eller flere punkt. Enten det er å beskytte barnas helse, miljø eller fremtid.
Norge topper listen over barns sjanse til å få en god helse. Sør-Korea og Nederland kommer på plassene bak. Danmark er på 6. plass og Sverige på 13. plass.
Norge klarer ikke å beskytte barns rett til et godt klima. På det havner Norge blant de dårligste med 156. plass. Årsaken er Norges utslipp av CO2. Norge slipper ut 212 prosent mer per innbygger enn målet for 2030. Danske ligger på 135. plass. De er 122 prosent over målet. Sverige ligger bare 55 prosent over. De havner på 116. plass.
Rapporten sier kosthold kan være en trussel mot barns helse. De mener det er et problem med reklame for usunn mat og drikke. Det er ekstra ille når reklamen prøver å nå barna. Rapporten mener den store økningen i overvektige barn kan være et resultat av reklamen.
I 1975 var 11 millioner barn overvektige. I 2016 var 124 millioner overvektige. Det er 11 ganger så mange på 41 år.
Unicef kom med en rapport om feil kost for barn i fjor. Norge er et av landene som har opplevd en stor økning av antall overvektige barn.